tarif podorozhanie

Відповідно до цілей, визначених Стратегією діяльності ФПУ на 2021-2026 роки, що затверджена на VIII З’їзді ФПУ, фахівці апарату ФПУ здійснюють постійний моніторинг стану реалізації державної цінової політики в енергетичному секторі та сфері комунальних послуг. Цьогоріч зазначене питання неодноразово розглядалось на засіданнях Президії ФПУ, Ради ФПУ, СПО об’єднань профспілок.

Моніторинг засвідчив, що ринкові перетворення у енергетичному секторі економіки країни здійснюються поспіхом та без вжиття упереджувальних заходів, зокрема щодо підвищення рівня доходів та удосконалення соціального захисту вразливих верств населення, не враховують спроможність як юридичних осіб, так і більшості домогосподарств оплачувати енергоносії та комунальні послуги за високими цінами і тарифами.

Сьогодні Україна має значний рівень безробіття серед працюючих у віці 15–70 років, який, за даними Держстату України, сягнув 10,5%, що є найвищим показником з початку 2002 року, та посідає майже останнє місце в Європі за рівнем трудових доходів громадян. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у липні 2021 року становила 14345 грн. Порівняно із січнем вона зросла лише на 16,3%. Середній розмір пенсій за І півріччя ц.р., з урахуванням індексації, зріс на 7,7% (з 3507 до 3778 грн). Інфляція ж з початку  року за даними Держстату України, становила 6,2%. Споживчі ціни за 8 місяців зросли на 8,7%, у т.ч. природний газ – 93,4%; електроенергія – 36,6%; опалення та гаряча вода – 11,2%; водопостачання – 13,9%, водовідведення – 20,6%.

Низький рівень заробітної плати та затримки з її виплатою (на 1 серпня 2021 року сума заборгованості з виплати заробітної плати становила 3961,4 млн грн, порівняно з початком року вона зросла на 51,6%) є основними причинами заборгованості за комунальні послуги, яка на початок серпня 2021 року становила 64,3 млрд грн. Найбільші борги зі сплати за постачання та розподіл природного газу – 23,7 млрд грн, за постачання теплової енергії та гарячої води – 20,3 млрд грн, за постачання електроенергії – 7,1 млрд грн.

Проте слід зазначити, що останнім часом Уряд здійснив певні кроки для стабілізації цінової ситуації. Так, на газовому ринку запроваджений річний тариф 7,96 грн/куб. м, що дало змогу убезпечити населення від різких стрибків цін. Проте деякі постачальники природного газу продовжують практику підвищення місячних роздрібних цін для населення, які формуються у непрозорий спосіб, є економічно необґрунтованими та недоступні для значної кількості громадян. У деяких областях газопостачальники пропонують газ у ціновому діапазоні 18–21 грн/куб. м без вартості доставки, зокрема у Київській області таких 4 постачальники, а найвища ціна у ТОВ «ТАС Енергія» – 20,96 грн/куб. м.

Відповідно до законодавства, кожний споживач має право змінити постачальника газу, якщо його не влаштовує запропонована ціна, проте, на сьогодні стабільно функціонуючого ринку природного газу, що здатен забезпечити населення за соціально виправданими цінами, в Україні не створено.

Постановою від 11.08.2021 № 859 Уряд встановив фіксовані ціни на електричну енергію (1,44 грн за кВт•год) для побутових споживачів, які споживають електроенергії менше 250 кВт∙год на місяць включно, які діятимуть з 1 жовтня 2021 року по 30 квітня 2022 року. Таким чином, з 1 жовтня для більшості населення тариф знизиться на 14%.

Прийняття згаданої постанови стимулює громадян до ощадливого споживання. Проте не відбулось відновлення пільгового тарифу на перші спожиті 100 кВт•год електроенергії для населення, а також для таких категорій споживачів:

- для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу (діяв тариф 90 коп. кВт•год незалежно від обсягу споживання);

- для населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання, та для населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних електроопалювальними установками (діяв тариф 90 коп. кВт•год за обсяг, спожитий до 3000 кВт•год електроенергії на місяць у період з 1 жовтня по 30 квітня);

- для гуртожитків (діяв тариф 90 коп. кВт•год незалежно від обсягу споживання);

- для споживачів, які проживають в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій (діяв тариф у розмірі 70% від рівня ціни для відповідної категорії населення).

З метою стримування зростання цін на природний газ та тарифів на електроенергію і комунальні послуги, покращення соціального захисту вразливих верств населення у липні цього року ФПУ направила листи до Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України з низкою пропозицій.

Департамент з питань

економічного розвитку та ціноутворення Федерації профспілок України