180 koristuvac ki rozmiri 1200x630 px

СПО об’єднань профспілок позитивно поставилося до прийняття Верховною Радою України  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» №2179-ІХ від 1 квітня 2022 року.

 

Законом було встановлено пріоритетність професійних стандартів над кваліфікаційними характеристиками, визначено окремі питання розроблення, затвердження та введення в дію професійних стандартів, питання діяльності Галузевих рад з розроблення професійних стандартів, пов’язаних із цим окремих положень законодавства про функції колегіального органу у сфері кваліфікацій.

Рішенням СПО об’єднань профспілок від 21.01.2019 № 3-1 до складу НАК делеговано трьох представників від Профспілкової Сторони.

На виконання нових положень Закону профспілками у 2022 році було розроблено Алгоритм участі СПО об’єднань профспілок у процесі розроблення професійних стандартів.

Алгоритм визначає механізми участі СПО об’єднань профспілок у таких процесах, як розроблення проєктів професійних стандартів, їх публічному громадському обговоренні, перевірки проєктів професійних стандартів.

За сприяння Бюро МОП з питань діяльності трудящих спеціалістами ФПУ були підготовлені Рекомендації для організацій Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України «Професійні стандарти в гірничо-металургійному комплексі».

Профспілками неодноразово наголошувалося, що відповідно до оновлених нормативно-правових актів, профспілки мають брати участь у більшості етапів розроблення та затвердження професійних стандартів, контролювати обґрунтованість вимог роботодавців до компетентностей працівника. Важливо, що профстандарти або розробляються галузевими радами, до яких входять відповідні профспілки, або погоджуються з репрезентативними всеукраїнськими об’єднаннями професійних спілок на галузевому рівні.

Представниками профспілок наголошувалося на важливості дотримання формату соціального діалогу при розробленні проєктів професійних стандартів. Особливу увагу було звернуто на обов’язковість визначення рівня професійних кваліфікацій за Національною рамкою кваліфікацій. Акцентувалась увага, що професійний стандарт, окрім того, що засвідчує вимоги до компетентностей працівників, забезпечує прозорість, зрозумілість та безпеку при виконанні трудових функцій працівником.

Протягом 2023 року профспілками опрацьовано понад 230 проєктів професійних стандартів, інформація щодо розроблення яких надійшла від Національного агентства кваліфікацій до СПО об’єднань профспілок, у тому числі: підготовка висновків про погодження проєктів професійних стандартів; розгляд проєктів професійних стандартів у процесі залучення НАКом до їх перевірки та під час публічного громадського обговорення.

Варто зазначити, що останнім часом збільшилася кількість вже розроблених та у стадії розроблення професійних стандартів для потреб Збройних Сил України, зокрема: «Бойовий медик», «Снайпер», «Інструктор з фізичної підготовки і спорту (військова служба)», «Контролер (особливо важливі державні об’єкти)», «Механік-водій (водій) бронетранспортера», «Навідник-оператор (кулеметник) бронетранспортера», «Навідник (кулеметник) бронетранспортера», «Верхолаз (військова служба)», «Сапер (розмінування)», «Кінолог», ряд профстандартів з питань безпеки інформації та кіберзахисту.

Вважаємо, що розроблення та прийняття професійних стандартів для потреб Збройних Сил України сприятиме підвищенню професійної кваліфікації наших воїнів, і, як наслідок цього, – збереженню їхнього життя, наближенню перемоги над ворогом.

Загалом СПО об’єднань профспілок на національному рівні перевірено 85 проєктів професійних стандартів.

Висновки щодо погодження проєктів професійних стандартів надавалися Профспілкою працівників Збройних Сил України (10), Профспілкою працівників соціальної сфери України (5, зокрема: «Протезист-ортезист» та ін.), Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України (5, зокрема: «Інженер з технічного нагляду (будівництво)», «Експерт будівельний» та ін.), іншими профспілками, у тому числі СПО об’єднань профспілок на національному рівні (9, зокрема:«Фахівець з питань молоді (молодіжний працівник)», «Інспектор праці», «Візажист. Візажист-стиліст», «Охоронець», за групою професій «Фахівці з буріння», «Фахівець з публічних закупівель», «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань доступу до публічної інформації», «Спеціаліст місцевого самоврядування з питань комунікацій», «Майстер з монтажу, обслуговуванню, ремонту та налагодження теплових насосів»).

 

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення