IMAG1001

«Подолання дискримінації в оголошеннях про вакансії: нинішня ситуація і передовий досвід країн Європи» - такою була тема Національної конференції, що проходила 21-22 листопада у Києві за участі міжнародних експертів. Серед учасників заходу були представники Міністерства соціальної політики України, Уповноваженого ВР України з прав людини, Міністерства юстиції України, Державного центру зайнятості, Державної інспекції праці, Федерації профспілок України, Конфедерації вільних профспілок, Федерації роботодавців України та ін.

Від ФПУ в роботі конференції взяли участь заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк, заступник керівника управління захисту трудових прав департаменту правового захисту ФПУ Марія Гриценко.

Метою конференції було дослідження та аналіз проблеми, сприяння розробленню інструментів та підвищення ефективності правових норм щодо попередження та викорінення дискримінації в оголошеннях про вакансії шляхом порівняння міжнародної практики.

Відкриваючи засідання Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук привітав усіх присутніх та назвав тих учасників, які безпосередньо брали участь в дослідженні даної проблеми. З привітальним словом виступив Антоніо Граціозі – директор Групи технічної підтримки з питань гідної праці Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи та В’ячеслав Коломієць – заступник Міністра соціальної політки України.

У виступі Міністра соціальної політики Наталії Королевської йшлося про спільні напрацювання міністерства і соціальних партнерів із залученням неурядових організацій законодавчихі проектів з метою подолання нерівності, зокрема що стосується праці жінок, які є найбільш уразливою категорією на ринку праці України.

Під час свого виступу Заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк проінформував про дії, що здійснюються ФПУ з метою діагностики зон соціальної несправедливості і дискримінації в сфері праці та зайнятості населення.

Він навів окремі приклади дискримінації, а саме дискримінацію:

-        за професійною ознакою – штучно занижена на третину заробітна плата працівників бюджетної сфери у порівнянні з оплатою праці в інших сферах економіки;

-        за видом діяльності – держава оподатковує трудові доходи за значно вищими ставками, ніж доходи від бізнесу чи пасивні доходи.

У ході конференції учасники поділилися досвідом щодо виявлення та протидії дискримінації в оголошеннях про вакансії. Особливу зацікавленість у присутніх викликала інтерактивна частина, на кшталт голосування в студії під час телешоу.

За результатами дослідження, проведеного міжнародними експертами, підготовлено та презентовано зведений Звіт проекту МОП «Дискримінація в оголошеннях про вакансії» та звіти шести країн, охоплених проектом.                Додаткову інформацію про захід можна отримати, звернувшись безпосередньо до представників МОП в Україні, або направивши запит в департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ за електронною адресою: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання