den nezalezhnosti lviv 2012 137657332137

       

17 грудня 2013 року у прес-центрі Державної служби статистики України відбувся семінар на тему: «Індекс споживчих цін: напрями вдосконалення організації та методології розрахунків».

         У зазначеному заході взяли участь представники Федерації профспілок України.

         У вступному слові заступник Голови Держстату України Власенко Н.С. повідомила, що з метою забезпечення гармонізації індексу споживчих цін з міжнародними методами, стандартами та класифікаціями Статистичного управління Європейських Співтовариств (далі – Євростат) Державною службою статистики України розроблено «Методику розрахунку гармонізованого індексу споживчих цін».

         Вказану Методику погоджено Комісією з питань удосконалення методології та звітної документації Держстату України.

        Заступник директора департаменту статистики цін Держстату України Шкурська І.Є. у своєму виступі поінформувала учасників семінару щодо основних методологічних засад та стандартів побудови гармонізованого індексу споживчих цін (далі – ГІСЦ).

         ГІСЦ – це сукупність індексів споживчих цін, які розраховуються країнами-членами Європейського Союзу під керівництвом Євростату на основі гармонізованої методології та єдиного набору визначень, а саме:

- індексу споживчих цін Монетарного союзу (ІСЦ МС)- зведеного індексу, який охоплює країни євро-зони;

- Європейського індексу споживчих цін (ЄІСЦ) – охоплює країни євро-зони та інші країни ЄС;

         - індексу споживчих цін Європейського економічного простору (ІСЦ ЄЕП)- охоплює країни ЄС та інші європейські країни;

         - національні ГІСЦ – розраховуються кожною країною – членом ЄС.

        

За інформацією Держстату України, ГІСЦ відрізняється від інших індексів за рахунок витрат, які неможливо порівняти (наприклад, плата за житло).

         Концептуальна основа ГІСЦ складається з:

- початкового охоплення (ГІСЦ базується на цінах товарів та послуг, наявних для купівлі на економічній території країн – членів ЄС з метою задоволення потреб споживачів. Розрахунки охоплюють товари (послуги), які належать до фактичних кінцевих споживчих витрат домогосподарств);

- географічного охоплення та охоплення населення (ГІСЦ включає витрати нерезидентів (внутрішня концепція), осіб, що проживають в установах, проте виключає витрати резидентів за межами країни);

- ціни (побудова ГІСЦ заснована на цінах покупця, тобто цінах, які фактично сплачує покупець в момент придбання товару (послуги).

       Протягом 2014-2016 років Держстат України буде здійснювати експериментальні розрахунки ГІСЦ.

         Директор департаменту статистики цін Держстату України Калабуха О.С. поінформувала присутніх щодо подальшого розвитку статистики цін (зокрема, готують індекси цін на жито, планують провести вибіркове обстеження споживчих цін у 139 міських поселеннях).

         

 

                                                                  Департамент бюджетної політики

                                                                  та соціального захисту