Лес 

 

До Федерації профспілок України від імені трудового колективу вже не вперше звертається Голова профкому Товариства з додатковою відповідальністю «Перечинський лісохімічний комбінат».

На сьогоднішній день це найбільше промислове підприємство на території Перечинського району Закарпатської області, єдиний виробник етилацетату в Україні, а також найбільший платник податків району.

Фактично, добробут мешканців Перечинського району та надходження до бюджету прямо залежать від стабільної і прибуткової роботи ТДВ «Перечинський ЛХК». Основним виробництвом, яке гарантує роботу комбінату є виробництво етилацетату (продукту органічного синтезу).

Однак, сьогодні склалась ситуація, яка повністю призупинила діяльність з виробництва етилацетату на території України.1 січня 2014 р. набув чинності Закон України №713-VII від 19.12.2013 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків», яким на 2014 рік зупинено справляння акцизного податку за ставкою 0 гривень за 1 літр 100-відсоткового спирту.Вказані зміни призвели до того, що собівартість однієї тони етилацетату зросла на 35,6 тис. грн. (більш ніж на 1000%), і, як результат, до повної економічної недоцільності виробництва цього продукту.

Відтак, з 1 січня 2014 р. підприємство простоює, близько 300 працівників знаходяться в неоплачуваних відпустах, а приблизні збитки лише за січень-лютий цього року склали більше 1 млн. грн.

Зважаючи на важливість порушеного питання, на початку року  Федерація профспілок України звернулась з цією проблемою до вищих органів державної влади, але відповіді так і не отримала.

З метою захисту соціально-економічних, правових і трудових прав та інтересів трудящих Федерація профспілок України звернулась до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики та до Першого віце-прем'єр-міністра України Яреми В.Г. з проханням повернути податкову ставку 0 грн. за 1 літр спирту з метою відновлення синтезу етилацетату на ТДВ «Перечинський лісохімічний комбінат», оскільки вказані зміни до Законів призвели не до поповнення державного бюджету, а навпаки, зупинили єдине в Україні виробництво відповідної продукції та її експорт, зростання безробіття і значні бюджетні втрати.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання