092b146c3911

 

Виробнича демократія – політика управління, основана на участі працівників у прийнятті управлінських рішень на підприємстві. Важливість впровадження виробничої демократії в практику управління господарюючими суб’єктами обумовлена, у першу чергу, потребами попередження небезпек дестабілізації як на виробничому, так і на національному рівнях, створення умов згуртованості персоналу та стійкого розвитку підприємств. Крім цього, залучення представників працівників до управлінської діяльності підприємств дозволить нейтралізувати тіньові схеми та прояви несправедливості у соціально-трудових відносинах.

Враховуючи досвід багатьох країн з посиленою соціально-орієнтованою економікою, та беручи до уваги принципи таких міжнародних правових актів, як Хартія основних прав Європейського союзу, Директива 94/45/ЄС, Директива 2002/14/ЄС та Директива 2003/72/ЄС, можна зробити висновки, що впровадження демократичних процесів в управління соціально-трудовими відносинами на виробничому рівні сприятиме створенню умов та можливостей для співпраці працівників та роботодавців з вирішення проблем зайнятості, оплати праці, соціального забезпечення та охорони праці.

У зв’язку з цим,Федерація профспілок України звернулась до вищих органів державної влади з пропозицією внести зміни до відповідних законів України, щодо обов’язкового включення представників трудового колективу до складу органів управління з наданням їм прав, які дозволять брати участь в управлінні підприємством: Звернення Федерації профспілок України.

 

 

Департамент виробничої політики та КДР ФПУ