73456

Федерація профспілок України, яка є наймасовішою громадською організацією, що об’єднує більше восьми мільйонів робітників, службовців, студентів та ветеранів праці, направила звернення кандидатам в Президенти України з пропозицією визначити як пріоритетне завдання на посаді Президента України підвищення престижності праці та Профспілковий наказ кандидатам у Президенти України (додається).

«Наша країна сьогодні охоплена масштабною економічною кризою» -  йдеться у зверненні. «Найбільш загрозливими явищами є скорочення виробництва, наявність застарілої матеріально-технічної бази на більшості підприємств, значна питома вага малокваліфікованої, важкої фізичної праці, зневажливе ставлення до робочих спеціальностей, глибока деградація базових моральних цінностей, тотальний правовий нігілізм та всеохоплююча соціальна несправедливість.

Заробітна плата перестала виконувати притаманні їй функції: відтворювальну, стимулюючу, соціальну, що прирікає більшість наших громадян на бідність.

Негативні процеси спостерігаються у сфері загальної та професійної освіти, коли молодь, вступаючи у самостійне трудове життя, не відчуває моральної підтримки ні з боку держави, ні з боку суспільства в цілому, і в більшості вимушена поповнювати лави безробітних.

Втрата цінності праці змушує кваліфікованих та освічених фахівців виїжджати за кордон, шукати заробітку в тіньовій економіці, ослабляючи критично низький соціальний стан країни, та призводить до регресу трудового потенціалу цілих галузей економіки, регіонів і взагалі України.

Вагомим стимулом для розвитку економіки сьогодні профспілки вважають повернення престижності праці, перш за все у сфері матеріального виробництва, збереження трудових династій, матеріального і морального заохочення людини праці.

Престижна робота є важливою складовою ринкових відносин, одним з інтегральних показників якості та результативності реформ, оскільки сприяє сталому економічному розвитку країни, позитивним соціальним і демографічним процесам.

Головними завданнями є створення умов для реалізації конституційних прав працівників на працю, професійний розвиток, збереження висококваліфікованих кадрів у всіх галузях економіки; встановлення оплати праці на рівні, достатньому для утримання працівника і членів його сім’ї; зменшення безробіття, збільшення кількості робочих місць; впровадження нових прогресивних технологій; створення ефективних податкових стимулів для працюючих громадян; подолання бідності серед економічно активного населення.

На часі питання законодавчого посилення відповідальності роботодавців за неналежні умови праці, «тіньову» виплату заробітної плати, використання примусової праці та нетипових форм зайнятості.

Мільйони українців хочуть системних змін, у тому числі гарантування першого робочого місця з гідною заробітною платою, якісної освіти, доступної медицини, вирішення житлових проблем, забезпеченої старості, можливості легально і чесно вести бізнес в Україні.

Ми не вимагаємо нічого надзвичайного, ми просто хочемо уваги та поваги до нашої гідності і наших прав. Ми живемо не лише сьогоднішнім днем, але й думаємо про майбутнє наших дітей і хочемо, щоб, називаючи себе українцями, вони пишалися своєю державою.»

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання