profsouz vmeste silnee7

Секретаріат профспілкової роботи Федерації громадського обслуговування Робочих комісій Іспанії нещодавно провів пленарне засідання за участю 50 осіб, що представляють всі території і сектора економіки країни, з метою аналізу та обговорення ситуації і подальшої стратегії ведення колективних переговорів за результатами двох років після проведення трудової реформи.

Учасники пленарного засідання обговорили стратегію дій на федеральному рівні на основі «Критеріїв профспілкової діяльності, розвитку колективних переговорів в існуючих правових рамках», прийнятих в 2013 році конфедеративною Радою Робочих комісій.

Реформа трудового законодавства стала кроком назад у моделі демократичних трудових відносин, побудованої за останні десятиліття, і привела до посилення прав корпорацій, відсутності гарантій у працівників і масового невдоволення серед трудящих.

Що стосується зайнятості – наслідки реформи були негативними; вона призвела лише до зростання безробіття, зберігаючи подвійність ринку праці, подальшого зниження кількості зайнятих працівників повний робочий день, поширення найбільш нестабільних форм тимчасових контрактів і до роботи в режимі неповного робочого дня під образливим гаслом «для підтримки підприємців».

Колективні переговори також зазнали значних змін в таких ключових аспектах, як структура і формулювання, термін дії, охоплення і зміст договорів.

Крім того, учасники також обговорили наслідки «кризи», які виявилися дуже нерівномірними в секторах і на територіях, які представляли учасники пленуму. Всі сектори економіки об'єднує одна характерна риса – негативний вплив на молодих людей, осіб літнього віку, а також тих, хто тривалий час є безробітним.

Виріс розрив у зайнятості та оплаті праці чоловіків і жінок, збільшилась соціальна нерівність. У структурі доходів населення збільшилась частка доходів від капіталу при одночасному зменшенні частки доходів від заробітної плати. Рівень життя більшості населення знизився, відбулося звуження трудових та соціальних прав. За таких умов більшість громадян опинилися за межею бідності і виявилися не в змозі виконувати свої фінансові зобов'язання.

Таким чином, Закон про трудову реформу створив нові рамки трудових відносин, до яких профспілки повинні пристосувати свої дії в сьогоденні і найближчому майбутньому.

Секретар профспілки FSC-ССОО Рауль Олмос зазначив, що причиною проведення конференції стала необхідність осмислити ситуацію і стратегію ведення колективних переговорів у тих сферах, які найбільш всього торкнулася трудова реформа. За його словами, ця реформа була розроблена, щоб знизити купівельну спроможність заробітної плати і послабити роль профспілок під час ведення колективних переговорів. У нових умовах, які викликані реформою, переговори переносяться на більш низький рівень. Як результат – роботодавці нав'язують свою точку зору і не дотримуються домовленостей, узгоджених на вищих рівнях.

За два роки реформа також погіршила умови праці працівників. Профспілки прагнуть обмежити ці наслідки. Наша мета, заявив Рауль Олмос, - скасування цієї згубної реформи. Але поки необхідно посилити позицію профспілок на переговорах, домогтися більшої участі працівників. У колективних переговорах ми спираємося на критерії колективних переговорів, затверджені конфедеративною Радою Робочих комісій. На жаль, зазначає Рауль Олмос, уряд відмовляється від будь-якого діалогу.

Профспілки спрямовують свої дії на відновлення трудових прав, скасованих чинним урядом, особливо в сфері оплати праці і гарантій зайнятості.

Підготовлено департаментом виробничої політики та колективно-договірного регулювання за матеріалами інтернет-ресурсів