pochasovaja-oplata-truda-pljusi-i-minusi-1 2

 

 

 

Статтею 43 Конституції України кожному працівнику гарантується право на своєчасне одержання винагороди за працю. Проте, проблема заборгованості з виплати заробітної плати в Україні має стійку тенденцію до постійності упродовж усього періоду незалежності, а традиційні засоби адміністративного впливу на роботодавців-боржників не забезпечують її ліквідацію.

Протягом лютого–травня 2014 року обсяг зарплатних боргів коливався в межах одного мільярда гривень та за оперативними даними Мінсоцполітики за станом на 10.06.2014 складав 988,3 млн. грн. Кількість працівників економічно активних підприємств, щодо яких порушено конституційне право на своєчасне отримання винагороди за працю, з початку поточного року зросла майже вдвічі.

Федерація профспілок України переконана, що для подолання цього ганебного явища необхідно вжити на законодавчому рівні заходи щодо введення економічної відповідальності роботодавців за невиплату зарплати шляхом зобов’язання роботодавця сплачувати працівнику компенсацію за кожен день її затримки. При цьому вищезгаданий механізм зробить економічно невигідним для недобросовісного роботодавця несвоєчасність виплати винагороди за працю.

У зв’язку із зазначеним фахівцями ФПУ розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати», який було підтримано в цілому Міністерством соціальної політики України разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України та Міністерством юстиції України.

Водночас з урахуванням пропозицій Мінсоцполітики зазначений законопроект направлено Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці для розгляду під час підготовки до другого читання проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі не виплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки» (реєстр. номер 2547 від 15.03.2013).

Лист ФПУ до Комітету ВР України з питань соціальної політики та праці.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ

 

Проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати»

 

Пояснювальна записка

 

Порівняльна таблиця

 

 

ІАЦ