1387979038 4dolg

 

Заборгованість з виплати заробітної плати набуває особливої гостроти в умовах масштабної економічної і політичної кризи, зростання цін та запровадження непопулярних реформ. Наявність зарплатних боргів не тільки призводить до зниження рівня життя працюючого населення та їх сімей, прирікає наших громадян на бідність, а вона генерує зростання соціальної напруги в трудових колективах та цілих регіонах.

За інформацією Держстату України (додається) заборгованість з виплати заробітної плати працівникам, зайнятим на підприємствах-акціонерних товариствах, 50% і більше акцій яких знаходиться у власності держави, на 1 липня 2014 року становила 62,6 млн. грн., у тому числі на підприємствах промисловості – 42,1 млн. грн.

У розрізі регіонів найбільші обсяги зарплатних боргів складали у Запорізькій області (17,4 млн. грн.), Донецькій області (14,3 млн. грн.), Харківській області (10,3 млн. грн.) та м. Києві (7,8 млн. грн.).

Згідно з отримаю інформацією, заборгованість з виплати заробітної плати відносно 1 квітня 2014 року знизилася на 8%.

Проте, з початку 2014 року обсяг зарплатних боргів по економіці в цілому збільшився на 20,1% та за станом на 1 липня сягнув 970,7 млн. грн. При цьому 580,1 млн. грн. або 59,8% невиплаченої заробітної плати припадає на економічно активні підприємства.

Основними причинами виникнення заборгованості є:

  • неповне використання органами виконавчої влади повноважень щодо забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати;
  • службова недбалість окремих керівників підприємств;
  • несвоєчасне та не в повному обсязі виконання державою зобов’язань щодо розрахунків за ПДВ, а державними замовниками – за виконані замовлення;
  • затягування процедури банкрутства та ліквідації підприємств;

Незважаючи на домовленості між сторонами соціального діалогу та положення чинної Генеральної угоди щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, роботодавці та власники підприємств пояснюють наявність цього негативного явища кризовими явищами в економіці країни.

Проте, на глибоке переконання профспілок, не може бути ніяких виправдань щодо порушення конституційного права працівників на своєчасне отримання винагороди за працю та в сучасних політичних й економічних умовах якнайшвидше погашення існуючих зарплатних боргів та своєчасна виплата заробітної плати у майбутньому мають стати одними із першочергових завдань, направлених на недопущення зниження життєвого рівня громадян та зняття соціальної напруги в трудових колективах та регіонах.

Економічний захист трудових доходів українського працівника дискриміновано порівняно із захищеністю бізнесу та кредитних установ у випадку порушення термінів за грошовими зобов’язаннями.

Також особливого значення набуває необхідність ратифікації Україною положень ст. 25 Європейської соціальної хартії (переглянутої) та розділу ІІІ Конвенції Міжнародної організації праці № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця, зокрема шляхом створення гарантійних установ.

З метою захисту економічних інтересів працівників у разі затримки заробітної плати шляхом законодавчого запровадження механізму зобов’язання роботодавця сплачувати працівнику компенсацію за кожний день затримки та посилення відповідальності посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності за порушення трудового законодавства фахівцями Федерації профспілок України розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати», який було підтримано в цілому Уповноваженим ВРУ з прав людини, а також Міністерством соціальної політики України разом з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України та Міністерством юстиції України.

Зазначений законопроект було направлено Головам депутатських фракцій та груп з проханням розглянути можливість його внесення до Верховної Ради України. 

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати» з урахуванням профспілкових пропозицій було внесено до Верховної Ради України народними депутатами України Симоненком П.М., Цибенком П.С., Кілінкаровим С.П. за реєстр. № 4349а від 23.07.2014 р.

Інший проект Закону України «Про внесення змін до окремих законів України щодо задоволення вимог найманих працівників внаслідок неплатоспроможності роботодавця» розроблено Міністерством соціальної політики України за активної участі профспілок. Зазначеним законопроектом, зокрема, передбачено законодавче запровадження гарантування виплат при неплатоспроможності роботодавця за допомогою гарантійних установ (відповідно до розділу ІІІ Конвенції № 173 Міжнародної організації праці про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця).

Разом з тим, звертаємо увагу членських організацій ФПУ та первинних профспілкових організацій на необхідність використовувати схвалені Президією ФПУ механізми та інструменти солідарних дій з ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати у вигляді Технологічної карти дій. Лише у разі недосягнення позитивних результатів у поверненні зарплатної заборгованості після застосування всіх, визначених зазначеними документами, кроків рекомендуємо звертатися до ФПУ з відповідним поданням.

 

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ