6AB 7303

В Україні досі не ліквідована заборгованість з виплати заробітної плати працівникам. З початку 2014 року обсяг зарплатних боргів збільшився на 20,1% та за станом на 1 липня сягнув 970,7 млн. грн. При цьому 580,1 млн. грн. або 59,8% невиплаченої заробітної плати припадає на економічно активні підприємства.

Для подолання цього ганебного явища необхідно, зокрема, вжити на законодавчому рівні заходи щодо введення економічної відповідальності роботодавців за невиплату зарплати шляхом зобов’язання роботодавця сплачувати працівнику компенсацію за кожен день її затримки. При цьому вищезгаданий механізм зробить економічно невигідним для недобросовісного роботодавця несвоєчасність виплати винагороди за працю.

У зв’язку із зазначеним Федерацією профспілок України розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення своєчасної виплати заробітної плати», який було направлено Головам депутатських фракцій Верховної Ради України з проханням розглянути можливість його внесення до парламенту.

ФПУ отримала відповідь від Голови депутатської фракції Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка» Ковальчука В.А. (додається), який зазначив, що одним із основних завдань, які наразі стоять перед їх політичною силою, є «проведення реформування чинного законодавства України. Тому порушене Вами питання є актуальним та таким, що вимагає уваги представників законодавчої влади.

Викладені Вами пропозиції неодмінно стануть предметом ґрунтовного аналізу Експертної групи депутатської фракції Політичної партії «УДАР» та будуть враховані під час прийняття рішень», - йдеться у листі до ФПУ.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання ФПУ