56565

 

 

Аналіз конфліктогенної ситуації в Україні, що склалася  у  січні - вересні  2014 року, свідчить про посилення соціальної напруги в окремих трудових колективах підприємств, що призвело до виникнення 156 колективних трудових спорів, в яких брали участь 1,1 млн. працівників 5500 суб’єктів господарювання.

Вимоги щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати висувалися в 105 колективних трудових спорах.

Всього у зазначених 156 спорах найманими працівниками було висунуто 380 вимог, з яких щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту – 24; укладення або зміни колективного договору, угоди – 8; виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень – 191; невиконання вимог законодавства про працю – 157.

Із зазначених 156 спорів упродовж січня - вересня 2014 року Службою зареєстровано 160 вимог у 58 спорах на виробничому рівні.

 Зокрема, у вересні поточного року НСПП зареєстровано 35 вимог у 7 спорах на виробничому рівні.

Упродовж  дев’яти місяців 2014 року вирішено та знято з реєстрації 66 спорів (2 - на територіальному, 64 – на виробничому рівнях) та 130 вимог. Зокрема, у вересні поточного року - 7 вимог та 6 спорів на виробничому рівні.

За даними моніторингу акцій соціального протесту в Україні, у вересні 2014 року проведено 1 страйк та 1 акцію соціального протесту, у яких працівниками  було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».

Загалом, з початку року проведено 14 страйків та 29 акцій соціального протесту, в яких взяли участь понад 10 тис. найманих працівників.

Проаналізувавши стан соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях у вересні 2014 році, можна зробити висновок, що основним чинником виникнення розбіжностей між працівниками та роботодавцями, як і раніше, залишаються великі обсяги заборгованості із заробітної плати, низькі темпи її погашення та порушення термінів виплати поточної заробітної плати.

Більш детальні дані містяться у Інформації НСПП про стан соціально-трудових відносин, колектині трудові спори (конфлікти) в Україні у вересні 2014 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання апарату ФПУ