37218110

 

Одним із пріоритетних напрямків діяльності Федерації профспілок України та її членських організацій є захист соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок шляхом застосування процедур вирішення колективних трудових спорів та конфліктів.

Аналіз конфліктогенної ситуації в Україні, що склалась за останні десять місяців 2014 року свідчить про посилення соціальної напруги в окремих трудових колективах підприємств (за цей період Національною службою посередництва і примирення зареєстровано 168 вимог у 62 спорах). Зокрема, у жовтні поточного року, це призвело до виникнення 4 колективних трудових спорів, в яких висунуто вісім вимог.

Слід зазначити, що останніми роками в Україні спостерігалася тенденція до скорочення кількості зареєстрованих колективних трудових спорів. Так, якщо в 2011 році їх перебувало на обліку в Національній службі посередництва і примирення (далі – НСПП) – 177, то в 2012 – 140, в 2013 – 106.

Аналіз динаміки співвідношення кількості колективних трудових спорів до фактів порушення трудових прав працівників свідчить про зменшення рівня довіри до цього механізму. І пояснюється це різними об’єктивними та суб’єктивними причинами:

- побоювання втратити роботу за умов обмеженого вибору місць роботи;

- відсутність досвіду колективного відстоювання прав;

- низька обізнаність працівників із законодавством про колективні трудові спори та конфлікти;

- відсутність профспілкових організацій на окремих підприємствах заважає активній згуртованості колективів для захисту своїх економічних прав та відіграє роль стримуючих факторів щодо вступу в офіційно оформлені колективні трудові спори.

Враховуючи вищевикладене, все частіше розбіжності між працівниками та роботодавцями вирішуються на до конфліктній стадії, через колективні та індивідуальні звернення до органів влади, проведення акцій протесту тощо.

За даними моніторингу акцій соціального протесту в Україні, у жовтні поточного року найманими працівниками проведено 1 страйк та 4 акції соціального протесту. Загалом, упродовж десяти місяців 2014 року проведено14 страйків та 33 акції соціального протесту, у яких взяли участь понад 10,3 тис. найманих працівників. Для порівняння, упродовж 2013 року найманими працівниками проведено 14 страйків та інших видів протестних дій, пов’язаних з частковим або повним припиненням роботи, а також 29 акцій соціального протесту, а в 2012 році – 11 страйків.

Слід зазначити, що упродовж десяти місяців 2014 року в результаті заходів, здійснених у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) та запобігання їх виникненню погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 388 млн. 217,6 тис. грн., або 66,3% від загальної суми боргу (585 млн. 853,2 тис. грн.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.  Для порівняння, упродовж 2013 року в результаті заходів, здійснених у ході сприяння вирішенню КТС та запобігання їх виникненню погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 448 млн. 256,1 тис. грн., або 74,7% від загальної суми боргу (599 млн. 836,2 тис. грн.).

Проаналізувавши стан соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях упродовж десяти місяців поточного року вказує на те, що основним чинником виникнення розбіжностей між працівниками та роботодавцями, як і раніше, залишаються великі обсяги заборгованості із заробітної плати, низькі темпи її погашення та порушення термінів виплати поточної заробітної плати.

 

Більш детальні дані містяться у Інформації НСПП про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у жовтні 2014 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

 

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного

регулювання апарату ФПУ