claim Management 02

Федерація профспілок України та її членські організації активно використовують правові механізми вирішення колективних трудових спорів та конфліктів для захисту соціально-економічних прав та інтересів своїх членів.

Вагоме місце у цьому процесі законодавством відведено Національній службі посередництва і примирення (НСПП). Сьогодні взаємовідносини між Федерацією профспілок України, її членськими організаціями з НСПП, її відділеннями в областях спрямовані на стабілізацію соціально-трудових відносин, попередження виникнення колективних трудових спорів та ефективне вирішення розбіжностей між працівниками і роботодавцями.

Аналіз конфліктогенної ситуації в Україні, що склалася у листопаді 2014 року свідчить про посилення соціальної напруги в окремих трудових колективах підприємств, що призвело до виникнення 14 колективних трудових спорів, в яких висунуто 21 вимогу. Для порівняння: у жовтні минулого року зареєстровано 4 колективних трудових спорів, у яких висунуто 8 вісім вимог, а у вересні – 35 вимог у            7 спорах на виробничому рівні. Загалом упродовж січня - листопада 2014 року зареєстровано 189 вимог у 76 спорах.

За даними моніторингу акцій соціального протесту в Україні, у листопаді минулого року проведено 1 страйк та 5 акцій соціального протесту. Для порівняння: у жовтні 2014 року найманими працівниками проведено 1 страйк та 4 акції соціального протесту, а у вересні - 1 страйк та 1 акцію соціального протесту. Загалом, протягом одинадцяти місяців 2014 року проведено 15 страйків та 38 акцій соціального протесту, у яких взяли участь понад 11,7 тис найманих працівників.

Федерація профспілок України продовжує наголошувати, що головним інструментом у вирішенні основних проблем соціально-трудових відносин є здійснення ефективної колективно-договірної роботи. Саме в колективних договорах і угодах мають бути передбачені основні зобов’язання роботодавців стосовно модернізації підприємств, забезпечення продуктивної зайнятості, стабільної й гідної заробітної плати та соціального захисту працівників.

Проаналізувавши стан соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях у листопаді 2014 році, можна зробити висновок, що основним чинником виникнення розбіжностей між працівниками та роботодавцями, як і раніше, залишаються великі обсяги заборгованості із заробітної плати, низькі темпи її погашення та порушення термінів виплати поточної заробітної плати.

Більш детальні дані містяться у Інформації НСПП про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у листопаді 2014 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного