1378886670 url

Враховуючи прагнення України в Європу, адаптацію українського законодавства до вимог законодавства країн ЄС та Стратегію сталого розвитку «Україна – 2020», зокрема щодо підвищення тривалості життя людини та рівня добробуту громадян, профспілки вчергове наголошують на обов’язковості гарантування українським громадянам конституційного права на гідний життєвий рівень.

Головною передумовою досягнення такого рівня соціальних відносин є забезпечення працездатного населення ефективними робочими місцями з гідною заробітною платою, яка забезпечує їм достатній життєвий рівень, що визначено Європейською соціальною хартією (переглянутою).

Недосконала система оплати праці призвела до того, що мінімальна заробітна плата в Україні вже опустилася до 42 € в місяць, що в 7 разів нижче ніж в Естонії, Словаччині, Угорщині, Чеській Республіці, в 15-30 разів – менше ніж в Австрії, Люксембурзі, Німеччині, Франції та втричі нижче визначеного ООН рівня злиденності у 5 доларів США на день.

Замороження мінімальної заробітної плати на рівні грудня 2013 року в розмірі 1218 грн. та чергове ігнорування Урядом пропозицій профспілок щодо її підвищення у 2015 році щонайменш на рівень інфляції фактично стали порушенням Конституції України в частині недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод громадян, зокрема права на достатній життєвий рівень.

З метою забезпечення конституційного права працівника на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї та відповідно до Регламенту ведення колективних переговорів СПО об’єднань профспілок розпочато підготовку до проведення переговорів щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2016 рік.

Відповідно до міжнародних та європейських норм (визначених Європейською соціальною хартією і Конвенціями МОП) та українського законодавства розмір мінімальної заробітної плати (з урахуванням сімейної складової, витрат на освіту, охорону здоров’я, житло, обов’язкових податків та внесків) за профспілковими розрахунками станом на 01.01.2016 року має становити 4498 грн.

Розуміючи, що досягнення зазначеної величини потребує певної етапності, профспілки пропонують встановити мінімальну заробітну плату:

- з 1 січня 2016 року – на рівні фактичного прожиткового мінімуму з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ, військового збору та інфляції у розмірі 1986 грн.;

- з 1 грудня 2016 року – на рівні фактичного прожиткового мінімуму, в складі якого вартість продуктів харчування складає 45%, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ, військового збору та інфляції у розмірі 2518 грн.

- з 01.01.2017 року – з урахуванням основних потреб сімей працівників, такі як продукти харчування, одяг, медичне обслуговування та освіту (4350 грн.);

- з 01.01.2018 року – з урахуванням ще і накопичення для реалізації працівником права на житло (5207 грн.).

Враховуючи економічні складнощі в державі профспілки запропонували Стороні власників щоквартально підвищувати розмір мінімальної заробітної плати з метою її поступового наближення до ЄС.

Разом з тим, одночасно з проведенням переговорного процесу щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2016 рік запропоновано проводити консультації щодо встановлення розміру тарифної ставки (посадового окладу) працівника І тарифного розряду ЄТС на 2016 рік. При цьому, підвищення розміру тарифної ставки (посадового окладу) працівника І тарифного розряду ЄТС має відбуватися із системним зменшенням грошового розриву між цим показником та мінімальною заробітною платою з метою досягнення законодавчо гарантованого рівня.

На глибоке переконання профспілок лише зростання заробітної плати, насамперед мінімальної, забезпечить підвищення платоспроможності громадян, своєчасність сплати комунальних платежів, відновлення економічної активності виробничих галузей економіки, розширення сфери зайнятості, дозволить розпочати реальну боротьбу з бідністю та гігантським розривом між українськими реаліями та європейськими стандартами.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного регулювання