planuvaty-chas1342012ge

Упродовж січня 2015 року в результаті спільних дій Федерації профспілок України та Національної служби посередництва і примирення у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів та запобігання їх виникненню погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 190 млн. 784,6 тис. грн., або 33,4% від загальної суми боргу (570 млн. 659,2 тис. грн.), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

З метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня 2015 року НСПП здійснювались заходи щодо усунення 280 чинників, які призвели до загострення стану СТВ на 371 підприємстві в 238 випадках ускладнення стану СТВ (4 – на територіальному, 234 – на виробничому рівнях).

Зокрема, упродовж січня поточного року НСПП з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) взято на облік 39 зазначених випадків (на виробничому рівні) та 49 вказаних чинників на 38 підприємствах. Найбільшу кількість випадків взято на облік на підприємствах Полтавської (6), Волинської (5) та Дніпропетровської (4) областей.

У січні ц.р. знято з обліку 33 випадки (3 – на територіальному, 30 - на виробничому рівнях) та усунено 38 чинників на 142 підприємствах. Найбільшу кількість випадків знято з обліку в Рівненській (5), Івано-Франківській та Тернопільській (по 4) областях.

Крім того, упродовж січня 2015 року Службою зареєстровано 17 вимог у 8 спорах на виробничому рівні.

В той же час, упродовж січня поточного року вирішено та знято з реєстрації 11 спорів на виробничому рівні та 20 вимог.

За даними моніторингу акцій соціального протесту в Україні, у січні поточного року проведено 1 страйк та 5 акцій соціального протесту.

Проаналізувавши стан соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях у січні 2015 року, можна зробити висновок, що основним чинником виникнення розбіжностей між працівниками та роботодавцями, як і раніше, залишаються великі обсяги заборгованості із заробітної плати, низькі темпи її погашення та порушення термінів виплати поточної заробітної плати.

Отже, вищезгадане є суттєвим каталізатором, що впливає на виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) у нашій країні.

Більш детальні дані містяться у Інформації НСПП про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у січні 2015 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного