IMG 5735

 

24 березня ц.р. Федерація профспілок України провела робочу нараду представників Всеукраїнських профспілок небюджетної сфери з обговорення пропозицій сторін соціального діалогу до підрозділу «Оплата праці» проекту Генеральної угоди на новий строк.

 

У нараді взяв участь заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Одним з важливих індикаторів, який має гарантувати працівникові певний рівень доходів з урахуванням інфляції або інших економічних загроз, повинен стати коефіцієнт, який буде застосовуватись до розміру тарифної ставки працівника першого розряду.

Про це говорилось під час засідання, учасники якого висловили впевненість, що така норма Генеральної угоди дозволить в певній мірі захистити зарплату працівника від знецінення, а також надасть можливість розрахувати її розмір в період всього терміну дії Генеральної угоди.

 

IMG 5739

 

Також виникла дискусія навколо того, чи мають регулюватися умовами Генеральної угоди такі речи, як, наприклад, проблема погашення заборгованості по зарплаті або розмір мінімальної зарплати, адже, ці питання врегульовані законодавством і нібито не потребують додаткових механізмів реалізації?

У той самий час профспілкам притаманно (і це також передбачено законодавством) контролювати виконання соціальних зобов’язань, які держава бере на себе перед працівником. Тому було запропоновано наступне: якщо в Генугоді чітко задекларувати принцип необхідності ліквідації заборгованості по зарплаті, а також встановити етапність цього процесу з метою спостереження за динамікою повернення зарплатних боргів, то це, буде раціональним кроком з боку профспілок.

 

IMG 5741

 

Потрібно дотримуватися принципу чіткого розподілу обов’язків між підписантами Генеральної угоди, тоді це дасть реальний результат при її виконанні, а також сприятиме розвитку соціального діалогу, - дійшли спільної думки дискусанти.

Нова Генеральна угода повинна виявитись більш кращою, ніж попередня, - погодились вони, - а в основу всієї нашої роботи має бути покладена ідея всебічного захисту працівників, збереження їх соціальних гарантій та підвищення добробуту.

 

IMG 5744

 

Цього можна досягти виключно, спираючись на консолідовану позицію представників профспілок як небюджетної, так і бюджетної сфери, зокрема у підходах до засад оплати праці. В решті-решт, підвищення рівня зарплат у реальному секторі економіки невідворотно призведе до зростання доходів бюджетників.

 

Наступне засідання відбудеться 27 березня, а підсумки планується підбити вже наступного тижня за участю соціальних партнерів.

 

IMG 5750

 

IMG 5737

 

IMG 5740

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ