trudovi sporu

Аналіз конфліктогенної ситуації в Україні, що склалася у березні місяці поточного року, свідчить про посилення соціальної напруги в окремих трудових колективах підприємств, що призвело до виникнення 16 колективних трудових спорів на виробничому рівні, а саме:

- 4 спори між найманими працівниками служб паливно-мастильних матеріалів, радіотехнічного та електросвітло технічного забезпечення польотів, аварійно-рятувального і протипожежного забезпечення, спецтранспорту та КП «Міжнародний аеропорт Миколаїв» села Баловне Новоодеського району Миколаївської області;

- 4 спори між найманими працівниками служб автогаражу, експлуатації, енергогосподарства, ремонту рухомого складу та КП «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради міста Чернігова;

- між найманими працівниками та ТОВ «Зустріч» міста Луцька Волинської області;

- між найманими працівниками та ОКП «Міжнародний аеропорт Рівне» села Велика Омеляна Рівненського району Рівненської області;

- між найманими працівниками та Закарпатським ОКП «Міжнародний аеропорт Ужгород» міста Ужгород Закарпатської області;

- між найманими працівниками та ПАТ «Український інститут по проектуванню об'єктів газової промисловості «УКРГАЗПРОЕКТ» міста Києва;

- між найманими працівниками та державним закладом «Вузлова лікарня станції Чернігів Південно – Західної залізниці» міста Чернігова;

- між найманими працівниками та ПП «Житомирський ринок» міста Житомира;

- між найманими працівниками енергосилового цеху та керуючим санацією ДП «Дирекція Криворізького гірничо – збагачувального комбінату окислених руд» міста Долинська Кіровоградської області;

- між найманими працівниками та ПАТ «Інжинірингово – виробниче підриємство «ВНІПІТрансгаз» міста Києва.

Загалом, упродовж першого кварталу п.р. зареєстровано 69 вимог у 28 спорах на виробничому рівні.

Слід зазначити, що основним чинником виникнення розбіжностей між працівниками та роботодавцями, як і раніше, залишаються великі обсяги заборгованості із заробітної плати, низькі темпи її погашення та порушення термінів виплати поточної заробітної плати.

Зокрема, упродовж першого каварталу 2015 року НСПП сприяла вирішеню 118 КТС (1 – на національному, 3 – на галузевому, 4 – на териоріальному, 110 – на виробничому рівнях), участь в яких брали 1,2 млн. працівників 6457 суб'єктів господарювання. Середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу суб'єктів господарювання, де мають місце згадані спори, - 1,8 млн. осіб. Вимоги щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної виплати поточної заробітної плати висувалися в 89 КТС (75,4% від їх загальної кількості).

Всього у зазначених 118 спорах найманими працівниками було висунуто 305 вимог, з яких щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту – 20 (6,6%); укладення або зміни колективного договору, угоди – 6 (2,0%); виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень – 163 (53,4%); невиконання вимог законодавства про працю – 116 (38,0%).

Упродовж першого кварталу 2015 року за сприяння НСПП вирішено та знято з реєстрації 27 спорів на виробичому рівні та 72 вимоги.

Зокрема, у березні 2015 року вирішено та знято з реєстрації 18 вимог та 3 спори на виробничому рівні.

За даними моніторингу акцій соціального протесту в Україні, у березні поточного року найманими працівниками проведено 1 страйк та 9 акцій соціального протесту. Загалом, з початку року відбулось 3 страйки та 19 акцій соціального протесту, у яких взяли участь понад 14,5 тисяч найманих працівників.

Однак, аналіз динаміки співвідношення кількості колективних трудових спорів до фактів порушення трудових прав працівників свідчить про зменшення рівня довіри до цього механізму. І пояснюється це різними об’єктивними та суб’єктивними причинами, серед яких можна виокремити низьку обізнаність працівників із законодавством про колективні трудові спори та конфлікти, відсутність досвіду колективного відстоювання прав тощо.

Враховуючи вищевикладене, надаємо для ознайомлення та використання в роботі примірний алгоритм вирішення колективного трудового спору (конфлікту) та схему консолідованих дій для врегулювання колективного трудового спору (конфлікту).

Більш детальні дані містяться у Інформації НСПП про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні у березні 2015 року, яка надана в рамках співпраці між Федерацією профспілок України та Національною службою посередництва і примирення.

Департамент виробничої політики

та колективно-договірного