1332224234 aes-ust-kamenogorsk-kz

 

Минуло 27 років від дня Чорнобильської аварії, коли радіаційне враження накрило сотні населених пунктів і завдало безліч непоправних втрат. Прикладом мужності та патріотизму є ті, хто першим прийняв на себе удар, хто, не шкодуючи власного здоров’я, працював у зоні радіаційного забруднення – медики, інженери, військовослужбовці, правоохоронці та інші учасники ліквідації аварії на ЧАЕС. Чимало з них відійшли у вічність. Світла їм пам'ять…

Ми вже не можемо допомогти тим, хто загинув, рятуючи нас від наслідків цієї страшної катастрофи. Але ми повинні піклуватися про тих, хто залишився живий.

Чорнобильська аварія залишила величезну кількість проблем, пов'язаних з ліквідацією її наслідків. Багато рятівників-чорнобильців назавжди втратили здоров'я. Проте найболючішими залишаються питання, пов'язані із соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У першу чергу, йдеться про неузгодженість Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та постанов Кабінету Міністрів України, якими встановлені значно занижені рівні виплат чорнобильцям.

У Законі про Державний бюджет України на 2013 рік на соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виділено   2 млрд. 623,2 млн. грн., що на 30,5 млн. грн. більше, ніж минулого року. Ці видатки спрямовані на надання пільг, виплату компенсацій та допомоги чорнобильцям.

Однак, враховуючи вимоги Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та беручи до уваги інфляційні процеси в країні, розмір цих видатків не відповідає потребам сьогодення і дедалі менше задовольняє потреби цієї категорії громадян.

Серйозне занепокоєння профспілок викликає зростання інвалідності серед чорнобильців. Кількість осіб, віднесених до 1 категорії, тобто інвалідів, захворювання яких пов’язане з наслідками аварії на ЧАЕС, становить майже 109 тисяч осіб. Серед головних причин – хронічне недофінансування бюджетних програм з медико-санітарного забезпечення та лікування, незадовільний стан спеціалізованих лікувальних закладів, недостатнє медичне обстеження (диспансеризація) постраждалих громадян, неналежне забезпечення їх безкоштовними ліками.

У цілому система реалізації соціального захисту постраждалого населення в Україні потребує ґрунтовного вдосконалення. Федерація профспілок України завжди виступає за проведення цілісної державної підтримки соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

 

З метою повноцінного забезпечення соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи громадян, закликаємо Президента України, Кабінет Міністрів України та Верховну Раду України:

- забезпечити безумовне виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо фінансування в повному обсязі оздоровлення, санаторно-курортного лікування, харчування, надання житла, пенсійного забезпечення постраждалих та медичних програм;

- не допускати продовження практики призупинення дії окремих положень Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та встановлення розмірів соціальних виплат у конкретних грошових сумах, які відповідно до законодавства повинні визначатися залежно від розміру мінімальної заробітної плати, що фактично призводить до зниження виплат за відповідними бюджетними програмами;

- передбачити у проекті Закону про Державний бюджет України на 2014 рік фінансування всього комплексу заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи та соціальним захистом постраждалих громадян, в обсягах, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

 

Профспілки України солідарні з усіма «чорнобильцями» та вимагають принципово змінити ставлення влади до забезпечення їхніх законних прав!

 

 

Президія Федерації

професійних спілок України

 

23 квітня 2013 року