А5 

 

28 жовтня на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів обговорювалися результати діяльності робочої групи, яку було створено для доопрацювання проекту Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України), який подав голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев.  

«Можна сказати, що в ході обговорення до певної міри по ряду позицій знайдені компроміси, які враховують реалії, що є сьогодні в нашій країні, - зазначив, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий,  – У законопроекті враховані пропозиції профспілкової сторони. Зокрема, щодо розмірів санкцій за порушення законодавства про працю. Хоча ці розміри дещо зменшено, але вони залишаються достатньо вагомими для того, щоб роботодавець зважив на обставини: йому краще виконувати закон чи до нього будуть застосовані жорсткі санкції. Наприклад, санкції за допуск працівника без оформлення трудового договору визначаються в розмірі 10 мінімальних зарплат, тоді як у законопроекті Гетманцева було запропоновано лише попередження. А за повторні зловживання міра покарання значно підвищується».

Знайдено компроміс і для бізнесменів. Наприклад, якщо роботодавець у термін 10 днів сплатить санкції, що виписані державним інспектором праці, навіть 50%, то іншу частину він зможе доплатити пізніше без штрафних санкцій.

Внесено компромісні положення, які стосуються не допуску інспекторів праці до робочих місць працівників. Санкції за ці порушення будуть більш жорсткі порівняно з тими, що пропонувалися у попередньому варіанті законопроекту. Водночас більш м’якими будуть вимоги до фізичних осіб-підприємців.

«Врахування профспілкових пропозицій, – це є приклад справжнього соціального діалогу, - підкреслив Григорій Осовий. –  Вважаємо, що завданням профспілок було і є недопущення звуження прав працівників, або нехтування такими правами, боротьба з «тіньовиками», щоб вони не мали більш кращих умов, ніж легально працюючий бізнес, який платить податки та внески до соціальних фондів. Наша позиція незмінна: ми завжди будемо захищати права працівників та підтримувати соціально відповідальний бізнес».

Григорій Осовий нагадав, що Федерація профспілок України, СПО об’єднань профспілок до сьогоднішнього засідання Комітету провели значну роботу, проаналізувавши законопроект про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України), дійшли висновку, що він спрямований на послаблення відповідальності бізнесу за використання ним нелегальної праці, дали йому різко негативну оцінку.  (http://fpsu.org.ua/napryamki-diyalnosti/pravovij-zakhist/16461-pro-pozitsiyu-spo-ob-ednan-profspilok-shchodo-proektu-zakonu-ukrajini-pro-vnesennya-zmin-do-kodeksu-zakoniv-pro-pratsyu-ukrajini-reestr-1233)

У Верховній Раді зазначений документ зареєстровано на початку вересня (реєстр. № 1233). Ним планувалося кардинальне послаблення відповідальності роботодавця за неофіційні трудові відносини і суттєве – більш ніж у 20 разів - зменшення штрафів у разі допуску працівників до роботи без оформлення трудового договору, без визначення умов заробітної плати, або нарахування ЄСВ. На переконання профспілок, такі заходи фактично покривають тіньову зайнятість та не задекларовані трудові відносини. (http://fpsu.org.ua/nasha-borotba/16255-ne-treba-jti-na-povodu-dilkiv-vid-biznesu)

«Зміст цього законопроекту не відповідає його назві, оскільки мова йде не про порушення прав роботодавців, а про кардинальне зниження відповідних матеріальних санкцій до роботодавця за порушення законодавства про працю, - наголосив Голова ФПУ, - А саме оформлення допуску працівника  на робоче місце без оформлення трудового договору, оформлення на неповний робочий час, виплати заробітної плати «в конвертах» без нарахування єдиного соціального внеску та податків. Перше, що профспілкова сторона зауважила, це те, що законопроект своїм змістом не відповідає назві. Друге - розміри штрафних санкцій, які нині діють,  є досить суворими і співвідносні з розмірами штрафів, що застосовують в аналогічних випадках у європейських країнах, з тим щоб максимально посилити відповідальність за зловживання своїм становищем на ринку праці і фактично підпорядкування людей, що не мають роботи, на нелегальних умовах. За різними оцінками, у такому «сірому чи тіньовому секторі» зараз знаходяться від 3,5 до 4,5 млн. працівників. Це колосальний масив працівників, які фактично безправні, без соціальних гарантій і одночасно не поповнюють Держбюджет, фактично йде обкрадання держави і пенсіонерів,  соціально незахищених груп населення».   

«Крім того у такий спосіб створюється нездорова конкуренція на ринку праці, оскільки добросовісні та відповідальні роботодавці оформляють легальні відносини, працівники сплачують податки, ЄСВ, а інші поруч знаходяться у привілейованих умовах і таким чином це є нерівнозначні конкурентні умови, що викликає відповідну реакцію і у самих роботодавців», - підкреслив Григорій Осовий.

 «Профспілки не бажають крові представників бізнесу, зважаючи на те, що в сучасних умовах український бізнес, підприємці  знаходяться теж в непростому становищі, - наголосив профспілковий лідер. - Тому питання про пом’якшення санкцій до роботодавців має право на обговорення і знаходження компромісів, але зменшувати розмір санкцій так радикально, як було запропоновано у цьому законопроекті, це означає просто створити умови для потакання порушенням законодавства про працю і створенню нерівних умов для тих, хто сплачує податки, займається легальним працевлаштуванням,  і тими, хто звик до порушень законів. Внаслідок дискусії та звернень, які було направлено ФПУ та СПО об’єднань профспілок до авторів законопроекту, депутатських фракцій, парламентських комітетів, Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було ініційовано створення робочої групи, у склад якої було делеговано представників профспілок, роботодавців, представників державних органів, народних депутатів. Вони внесли близько 40 різноманітних поправок".

 

Прес-центр ФПУ