IMG 1578

Актуальні питання підвищення ефективності та якості громадського контролю за соціальною політикою обговорили учасники засідання Народної колегії 25 січня у Києві.

Ініціаторами його проведення стали представники низки громадських організацій. Серед них – голова Громадської ради при Міністерстві соціальної політики Олександр Ільчук, голова Громадської ради Кіровоградської області Сергій Подорожний, виконавчий директор Національної Асамблеї інвалідів України Наталія Скрипка та інші. Народна колегія покликана забезпечити узгодження інтересів громадян України та органів державної влади при вирішенні найбільш важливих питань економічного і соціального розвитку, а також розробці механізмів забезпечення участі громадськості у підготовці рішень органами державної влади та у контролі за їхньою діяльністю.
Заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк у своєму виступі на засіданні Народної колегії наголосив на важливості ініціативи Міністра соціальної політики України Наталії Королевської щодо об'єднання зусиль усіх громадських організацій з тим, щоб «разом зробити соціальну політику у державі чесною та ефективною і гуртом взятись за лікування такої хвороби, як соціальна несправедливість».
Сергій Кондрюк зазначив, що вкрай необхідно виробити тактику і стратегію такої спільної діяльності, щоб подолати дефіцит соціальної справедливості. Федерація профспілок України вже здійснює громадський контроль за таким ганебним явищем, як невиплата заробітної плати. Заступник Голови ФПУ повідомив, що профспілки оприлюднили список з більш як ста підприємств і організацій – найбільших порушників права людини на своєчасне отримання заробітної плати. ФПУ щотижня надає Мінсоцполітики інформацію про стан вирішення цієї проблеми і готова усіма своїми ресурсами підключитися до постійного моніторингу разом з іншими громадськими організаціями.
У своєму виступі Міністр соціальної політики України Наталія Королевська підтримала пропозицію учасників засідання створювати на місцях народні дружини з контролю за діяльністю чиновників, щоб усі чиновники – від Міністерства до району – перебували під пильним оком громадськості. «Зі свого боку ми запропонували реальні механізми контролю чиновників. У новій структурі Міністерства ми передбачили спеціальний відділ», – сказала Міністр. За словами Наталії Королевської, цей підрозділ виявлятиме та оперативно реагуватиме на будь-які спроби зловживань посадовцями та буде безпосередньо доповідати Міністру. «Зі свого боку ми зобов'язалися вести постійний діалог з громадськими активістами та дотримуватися принципів відкритості», – повідомила Міністр.
Підсумком роботи Народної колегії стало ухвалення рішення щодо залучення її представників до розробки нормативно-правових актів з питань соціальної політики та проведення їхньої експертизи. Також було ухвалено рішення, що Народна колегія проводитиме виїзні засідання у тих регіонах, де будуть зафіксовані факти порушення принципів соціальної справедливості та спільно з Мінсоцполітики вживатиме заходів для виправлення ситуації. Збиратиметься Колегія не рідше одного разу на квартал, а троє її представників постійно співпрацюватимуть з Міністерством як соціальні омбудсмани.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

IMG 1374