fpu-af

 

Шановні учасники бойових дій в Афганістані та військових конфліктів в інших державах, шановні члени сімей загиблих, ветерани війни, миротворці!

 

Сьогодні святковий і одночасно трагічний день. 25 років тому відбулось виведення військ з Афганістану. Понад дев’ять років контингент Радянських військ перебував на території цієї країни.

Свої вітання з цієї нагоди ми, в першу чергу, адресуємо вам, воїнам -«афганцям», героям воєн і локальних конфліктів в інших державах. 
        
Ви завжди для всіх були і є прикладом мужності і відваги, зразком людини, для якої «ОБОВ'ЯЗОК» - це не просто слово, а норма поведінки, суть життя.

Зі всіх сучасних збройних конфліктів афганська війна була найкривавішою,  її тінь торкнулась майже кожної української родини.

       Вона стала важким випробуванням і трагедією для сотень тисяч людей - тих, хто безпосередньо знаходився на Афганській землі, і тих, хто безмежно довгими й тривожними днями і ночами чекав вдома повернення своїх синів,  чоловіків, батьків, коханих, друзів.

       Через горнило цієї війни пройшли 160 тисяч наших співвітчизників, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 – не повернулися до своїх домівок.

Священною є пам'ять про ваш героїзм, мужність при виконанні інтернаціонального обов'язку, готовність платити найдорожчу ціну - своє життя. 
          
Сьогодні ми вшановуємо пам'ять загиблих, схиляємо голову перед їх подвигом, мужністю та витримкою. Вічна їм пам'ять!

         Шануємо живих, ви Герої назавжди!

       Час не підвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади вірності військовому обов’язку, що продемонстрували тисячі синів і дочок України, яким довелося нести нелегку військову службу в горах Афганістану.

Подвиги учасників бойових дій - це та велика і велична правда історії, яку не спотворити і не перекреслити жодними змінами у сучасному мінливому світі. Це взірець реального, дієвого патріотизму для кожної чесної людини і свідомого громадянина, наочне свідчення єдності всіх поколінь нашого народу.      На жаль, з року в рік вас у бойовому строю залишається все менше і менше.             

Профспілки знають і працюють над проблемами, які вас хвилюють. Частина з них носить регіональний характер, окремі - потребують прийняття рішень на державному рівні.

         Заради належного забезпечення встановлених Законом соціальних прав, організації допомоги учасникам бойових дій на території інших держав, підвищенні рівня їх соціального захисту Федерація профспілок України цілеспрямовано співпрацює з Комітетами Верховної Ради України, народними депутатами України, Міністерством соціальної політики України, організаціями ветеранів, Українською спілкою ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

         Зокрема, профспілки відстоювали позицію щодо необхідності збільшення фінансування бюджетних програм, спрямованих на соціальний захист інвалідів війни та воїнів-інтернаціоналістів у Держбюджеті-2014.

         Враховуючи, що питання соціального захисту учасників бойових дій на території інших держав визначено одним з пріоритетів соціальної політики (Указ Президента України від 12.06.2013 № 329), ФПУ та УСВА домоглися затвердження розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав».

       У зв'язку з необхідністю посилення соціального захисту ветеранів війни, в тому числі воїнів-інтернаціоналістів та членів їх сімей, ФПУ спільно з УСВА підготовлено проект Закону України «Про внесення змін до законодавства України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни».

        В лютому 2014 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни» (реєстр. № 4081).

         Рішенням Президії ФПУ від 17.01.2014 нагороджено членів профспілок - учасників бойових дій на території інших держав.

         Федерація профспілок України закликала профспілкові організації в урочистих умовах провести вшанування профактивістів, які свого часу виконували військовий обов’язок в бойових умовах та вручити їм відзнаки ФПУ, а також виявляти постійну турботу про учасників бойових дій на території інших держав та їх сімей.

         Користуючись нагодою, хочу наголосити, Федерація профспілок України завжди буде відстоювати ваші, шановні учасники бойових дій, права і надавати вам всебічну підтримку.

          Від усієї душі бажаю вам і вашим родинам добра і щастя, миру і достатку, міцного здоровя і довгих років життя!


 
       Честь вам і слава!

 

        

         Голова ФПУ                                                                           Юрій Кулик