48682 1

 

Урядом на засіданні 26 червня розглянуто декілька документів, спрямованих на підтримку молоді.

Це, зокрема:

- проект Указу Президента України «Про затвердження Стратегії розвитку державної молодіжної політики на період до 2020 року»;

- питання «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 січня 2009 р. № 41 (щодо Державної цільової соціальної програми „Молодь України” на 2009-2015 роки);

- зміни до урядових рішень у зв’язку з прийняттям Закону України «Про професійно-технічну освіту», зокрема:

- до Положення про професійно-технічний навчальний заклад;

- до Положення про ступеневу професійну-технічну освіту;

- до Порядку надання робочих місць для проходження учнями, слухачами професійно-технічних навчальних закладів виробничого навчання та виробничої практики тощо.

Свого часу ФПУ долучалася до розроблення цих документів, тому що вони спрямовані на посилення соціального захисту молоді.

- Членами ФПУ є до 30% молодих спілчан, тому ми зацікавлені у створенні для молоді більш сприятливих умов, - прокоментував ці рішення перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, в. о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий, який брав участь в урядовому засіданні.

Нам потрібно зрозуміти, що в Україні молодіжна політика є одним з пріоритетних напрямів державної політики. Вона реалізується в інтересах молоді та суспільства і спрямована на забезпечення її повноцінного розвитку. Також у державі ухвалено низку молодіжних програм та ініціатив, спрямованих на розв'язання актуальних проблем молоді. У реалізації таких програм, зокрема, щодо забезпечення молоді житлом, беруть активну участь профспілки та ФПУ.

Під час виступу з цього питання представник профспілок закцентував увагу присутніх на тому, що дійсно, потребують негайного вирішення такі питання молоді як забезпечення доступної освіти, забезпечення першим робочим місцем та ін.. Однак, молоді люди повинні бути більш соціально активними, зокрема, їм необхідно прагнути до здорового способу життя, під час обрання професії намагатися обирати фах, який буде мати попит у майбутньому на ринку праці.

Г.В.Осовий привернув увагу до того, що у процесі внесення змін до законодавства лунають пропозиції щодо перегляду віку молоді та зменшення його – з 35 років до 28. Цілком зрозуміло, що ми як профспілки будемо активними учасниками такої дискусії, тому що зменшення віку для молоді може погіршити умови, які зараз встановлено для цієї категорії громадян у процесі отримання певних соціальних гарантій.

 

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ