ВЫМ

 

Як підвищити рівень соціально-економічного захисту працівників, які мають бути вимоги до Парламенту та Уряду у зв’язку, щоб кардинально та позитивно змінити ситуацію з дотриманням конституційних, трудових, соціальних прав та інтересів людей праці? Ці та інші актуальні питання обговорено 24 жовтня під час засідання Робочої групи з підготовки вимог до Кабінету міністрів України, Верховної Ради України та координації роботи з підготовки та проведення Всеукраїнської акції протесту 14 листопада ц.р..

 

Ця Робоча група була створена згідно з Постановою Президії ФПУ від 5 жовтня.

Вів засідання В.о. Голови Федерації профспілок України, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. Він зазначив, що на підсилення своєї позиції у формуванні соціальної складової Держбюджету країни і проекту Трудового кодексу Президією ФПУ було прийнято рішення про організацію Всеукраїнської акції протесту шляхом проведення пікетування ВР та Кабміну. Існують законопроекти, ініційовані ФПУ, стосовно зайнятості, реформування системи оплати праці, посилення соціального захисту населення і подані на розгляд ВР, але на жаль вони не розглядаються. Тому необхідно сформулювати чіткі та конструктивні вимоги до Кабміну та Парламенту.

В заході взяли участь та виступили заступники Голови ФПУ Євген Драпятий та Олександр Шубін.

Члени Робочої групи ретельно та конструктивно підготувались до обговорення найбільш принципових вимог Федерації профспілок України до вищих органів законодавчої та виконавчої влади. Завдання було як глобальним, так і дуже конкретним.

Як підкреслювали учасники обговорення, вимоги мають охопити найбільш актуальні та соціально значущі проблеми, що турбують зараз членів профспілок, всіх працівників. Одночасно вони мають бути максимально коротким, конкретними і зрозумілими простим людям, які вийшли на акцію вимагати дотримання своїх законних прав.

Про позицію своїх профспілкових організацій проінформували члени Робочої групи - голови всеукраїнських галузевих профспілкових організації та іх  заступники - Вікторія Коваль, Віктор Турманов, Тетяна Ясько, Олексій Романюк, Юрій Піжук, Василь Попік, Олександр Рябко, Сергій Романюк, голови Київської обласної ради профспілок Валентин Кононенко та Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко.

Жваві, емоційні, але дуже ділові та конструктивні дебати розгорнулися навколо обговорення конкретних вимог. Не дивно – адже від того, наскільки чіткі, зрозумілі та аргументовані будуть ці вимоги багато у чому залежить кінцевий успіх Всеукраїнської акції протесту та хід соціального діалогу «профспілки – влада – роботодавці».

Учасники засідання запропонували конкретні зміни та доповнення до вимог, що стосуються  реформування системи оплати праці, заборгованості по виплаті заробітної плати, відродження та розвитку промислового потенціалу країни, створення гідних робочих місць, державного регулювання цін на енергоносії та тарифів на житлово-комунальні послуги, забезпечення гарантованих Конституцією прав громадян на доступне і якісне медичне обслуговування, прийняття Держбюджету та Трудового кодексу, інших актуальних та важливих питань соціально-економічного життя, захисту законних прав та інтересів людини праці.      

 

 Прес-центр ФПУ

 

ВЫМ1

 

ВЫМ2

 

ВЫМ3

 

ВЫМ4

 

ВЫМ5