2013 076 005

Експертна нарада за участю представників Федерації профспілок України, законодавчої та виконавчої влади, роботодавців і наукових закладів щодо реформування методології визначення розміру прожиткового мінімуму, співвідношення таких понять, як мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум тощо, відбулась 9 квітня у Будинку спілок. У заході взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

Під час наради було презентовано проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про прожитковий мінімум», який підготував народний депутат України VI скликання, заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олег Шевчук. В ході обговорення, у якому взяли участь Виконавчий директор Всеукраїнського об`єднання обласних організацій роботодавців підприємств металургійного комплексу «Федерація металургів України» Сергій Притоманов, керівник Департаменту бюджетної політики та соціального захисту Людмила Остапенко, представники Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, міністерств соціальної політики та економіки, наукових закладів, наголошувалось на необхідності справедливого та прозорого визначення мінімальної заробітної плати для працюючих і прожиткового мінімуму для громадян країни, які з тих чи інших причин не працюють.

«У багатьох країнах мінімальна заробітна плата в декілька разів перевищує прожитковий рівень, - сказав заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. – Але в Україні склалась така ситуація, що мінімальна заробітна плата, якщо враховувати податкові відчислення, як це не парадоксально, виявляється менш, ніж прожитковий мінімум. Зрозуміло, що треба добиватися такого співвідношення між мінімальною зарплатою і прожитковим мінімумом, як у розвинутих країнах. Але на першому етапі профспілки запропонували законодавче зробити так, щоб мінімальна зарплата була не менш прожиткового рівня, щоб вона зростала відповідно росту ВВП. Ми маємо виробити с нашими соціальними партнерами спільне рішення з цього приводу. Пропонуємо, щоб Мінсоцполітики розробило законопроект з врахуванням пропозицій профспілок та роботодавців і внесла на розгляд Верховної Ради. Консультації з цього приводу будуть продовжено».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 076 007

 

2013 076 008

 

 

2013 076 010

 

2013 076 011

 

2013 076 004