3 червня профспілки вдруге вийшли під стіни Кабінету міністрів України. Прийшли понад 1000 профспілкових активістів, щоб висловити своє негативне ставлення до урядової політики «затягування пасків».

 

e888d70dfe220932c6dd40f97de747b72adc077e

 

Сьогодні вийшли представники профспілок працівників АПК, охорони здоров’я, освітяни, працівники соціальної сфери, Пенсійного фонду, Академії наук України, шахтарі, залізничники, представники регіональних профспілкових організацій з Черкаської і Вінницької областей.

 

Мітинг відкрив керівник СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

IMG 2033

 

Ні – безробіттю в Україні

 

Він привернув увагу спілчан що ми вийшли, щоб підтримати вимоги, що висунуті СПО об’єднань профспілок, і вони є нашою єдиною думкою і бажанням – змінити життя на краще. Це наш обов’язок, як профспілок, - захисників інтересів працюючої людини.

 

- Профспілковий рух України консолідується.

 

Сьогодні у пікетуванні участують: ФПУ, КВПУ, Федерація профспілок транспортників України, об’єднання профспілок «Єдність» і Об’єднання всеукраїнських автономних профспілок на чолі з профспілкою НАН України.

 

Ми прийшли, щоб в чергове сказати – ні – безробіттю в Україні.

 

IMG 2039

 

Ми прийшли, щоб сказати ні – заморожуванню зарплат і пенсій.

 

З 2013 року рівень мінімальних соціальних гарантій залишається без змін. Рівень мін. з/п – 1218 грн. Людей обманюють. Не говорять їм правду – якою є насправді вартість життя в країні, ми цього не можемо допустити.

 

Ми прийшли, щоб сказати ні - наступу на трудові права. Ці права ущемляються кожен день на робочих місцях. 95% підприємств, які перевірялися нашими профспілковими активістами і інспекторами праці, мають грубі порушення прав працівників. Інспектори навіть не можуть перевірити робоче місце, бо Уряд протягом останнього року заборонив це робити.

 

IMG 1985

 

Ми прийшли, щоб сказати ні - заморожуванню соціальних гарантій загально обов’язковим соціальним страхуванням.

 

Уряд чомусь вирішив скасувати санаторно-курортне лікування працівників, дитяче оздоровлення, заборонити фінансування робітничих і студентських санаторіїв-профілакторіїв. Уряд хоче розпоряджатися коштами, які йому не належить, бо соціальний внесок є власністю працівників.

 

Ми втрачаємо трудовий потенціал:

 

на виробництві гинуть сотні наших спілчан, десятки тисяч стають інвалідами через професійні захворювання.

 

 Тому сьогодні ми плануємо пікетування Комітету ВР з питань соціальної політики, в якому на розгляді вже протягом двох місяців знаходиться законопроект про відновлення соціального страхування, але вони зволікають з його розглядом, тому ми маємо сьогодні сказати, в т. ч. і парламенту, – негайно відновіть роботу над соціальнозначимими законопроектами!

 

IMG 2046

 

 У нас є підтримка спілчан і міжнародних партнетів.

 

Ми провели опитування біля 100 тис. наших членів профспілок: чи готові ви захищати свої права? Люди підтвердили, що вони на це готові – 25% зазначили, що готові вдаватися до страйків, а 50% спілчан сказали, що потрібно використати шанс переговорного процесу, тому ми сьогодні вступили в Трудовий колективний спір к Урядом і наразі працює примирна комісія. Також ми заходимось в Колективному трудовому спорі з роботодавцями, де працює трудовий арбітраж. Якщо нас не почують, ми звернемось до профспілкових організацій – що ж нам робити далі.

Міжнародна конфедерація профспілок, яка об’єднує 175 млн. трудящих в 160 країнах світу, направила на адресу президента України П.Порошенка петицію з вимогою, щоб українська влада дослухалась до профспілок і виконала їх вимоги:

- погасити заборгованість із зарплати,

- підняти мінімальну зарплату до рівня фактичного прожиткового мінімуму,

- індексувати зарплати, пенсії на рівень інфляції і нарешті

- впровадити європейські принципи відкритості влади і реального соціального діалогу.

У такий спосіб барються і наші колеги за кордоном, зокрема в Німеччині, Латвії, Іспанії, Франції, Норвегії, де трудівники виборюють свої соціально-економічні права.

 

IMG 2015

 

Ми також не тільки говоримо про те, що потрібно щось робити, ми приступаємо до конкретних дій.

 

Ми переконані в тому, що наша боротьба є законною, справедливою, тому що це боротьба за забезпечення права працюючої людини. Ми з цього шляху не звернемо.

Слава українським трудівникам, слава українським профспілкам організаторам робітничого класу!

 

IMG 9594

 

До учасників мітингу звернулись представники профспілок трудових колективів, які взяли участь у пікетуванні КМУ.

 

IMG 2093

 

IMG 2079

 

IMG 2012

 

IMG 2097

 

IMG 2092

 

 

 

 

ІАЦ