А2

Друга частина засідання Пленуму ЦК Атомпрофспілки була присвячена розгляду змін у законодавстві про працю, охорону праці та соціальне страхування, що вже відбулися, і тих законопроєктів, що очікують розгляду у Верховній Раді.

Заступник Голови Атомпрофспілки Павло Прудніков розповів про заходи Атомпрофспілки, спрямовані на стримування прийняття владою законопроєктів, які погіршують соціальний захист працівників. Заступниця завідувачки відділу колективно-договірної та правової роботи ЦК Атомпрофспілки

Олександра Кравчук поінформувала про законодавчі нововведення, які стосуються надомної і дистанційної роботи, що набрали чинності 27 лютого 2021 року. Юрист ГО «Трудові ініціативи» Георгій Сандул у режимі zoom розповів учасникам Пленуму про нові, руйнівні щодо прав працівників і їхніх представників — профспілок, пропоновані Урядом зміни у сфері трудового законодавства і закликав профспілки об’єднатись у боротьбі з антисоціальними ініціативами.

Фахівець з охорони праці та соціального страхування відділу колективно-договірної та правової роботи ЦК Атомпрофспілки Валерій Сіпєєв, також у системі zoom, розказав учасникам Пленуму про роботу технічних інспекторів праці ЦК Атомпрофспілки, спрямовану на поліпшення умов праці на виробництвах та в організаціях, які перебувають у сфері впливу Атомпрофспілки. А також – про історію одержавлення Фонду соціального страхування та пов’язане з цим погіршення захисту застрахованих осіб.

Про основні напрями міжнародної роботи Атомпрофспілки, над чим працюють міжнародні профспілки, про міжнародні зобов’язання України поінформувала головна фахівчиня з міжнародної роботи ЦК Атомпрофспілки Леся Семеняка.

Атомпрофспілка входить до трьох великих міжнародних об’єднань. Голова Атомпрофспілки Валерій Матов є титулярним членом Виконкому ГС IndustriALL, членом Виконкому Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування (EPSU).

Представник Глобального союзу IndustriALL Вадим Борисов у прямому включенні продовжив тему міжнародного співробітництва, розповів про заходи для членських організацій IndustriALL в Україні, а це 12 галузевих профспілок, про необхідність здійснення кроків, спрямованих на реалізацію так званого справедливого переходу, наприклад, захисту працівників під час закриття шахт. Вадим Борисов наголосив на тому, що Україна у своєму суспільно-соціальному розвитку має йти паралельно з європейськими тенденціями, вирішальну роль мають відігравати в цьому профспілки, тому не можна допустити звуження їх прав в Україні. Він також цікаво розповів про майбутні загрози і ризики для працівників, пов’язаних з роботизацією та діджиталізацією. Ці загрози для працюючих теж мають відстежувати профспілки.

Пресс-служба Атомпрофспілки