Тариф на тепло Фото 

Наприкінці вересня ц.р. президія Чернівецької обласної ради профспілок звернулася до Чернівецького міського голови Романа Клічука на вимогу профспілчан обласного центру, які в листах до облпрофради, публікаціях в газетах та соцмережах висловлювали занепокоєння у зв’язку з рішенням виконкому Чернівецької міської ради від 23 червня ц.р. щодо підвищення майже удвічі тарифу на послуги з постачання теплової енергії для потреб мешканців міста.

Тариф на теплову енергію в Чернівцях, на їх думку, став найвищим в Україні і його не спроможні на даний час сплачувати городяни через низькі зарплати та пенсії.

У зверненні наголошувалося, що органи місцевого самоврядування несуть відповідальність не лише у рамках права встановлювати тарифи, а й за їх відповідність соціальному стану мешканців, який, в умовах пандемії коронавірусу, далекий від благополучного. У цій ситуації саме профспілкові організації та їх об’єднання покликані ефективно співпрацювати з місцевими органами влади відповідної адміністративно-територіальної одиниці, щоб захистити соціально-економічні права та інтереси працюючих і їх сімей.

Тому, в рамках соціального партнерства, президія облпрофради просила міського голову переглянути зазначене рішення виконкому міськради, щоб уникнути ще більшого зростання заборгованості чернівчан за тепло, а внаслідок цього – подальшого погіршання ситуації щодо боргів “Чернівцітеплокомуненерго”.

Обласна рада профспілок цілковито усвідомлює, що підстави для підвищення тарифів на послугу з централізованого опалення є, за висновком Департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради, економічно обґрунтованими.

Разом з тим вітаються дії міської влади, яка вдало провела перемовини з центральною владою про можливі шляхи виходу зі складної ситуації, в якій опинилися всі чернівчани. Їх результатом став меморандум про взаєморозуміння між Кабміном, Асоціацією міст України та Палатою місцевих влад, про який міський голова Роман Клічук повідомив у соціальних мережах 19 жовтня ц.р.  Меморандум передбачає непідняття тарифів у цьому році і фіксовану ціну на газ. Тобто чернівчани платитимуть, при поверненні до старих тарифів, як і раніше – 1204 гривні за гігакалорію, що значно менше, ніж у інших містах. Це означає, що мешканці обласного центру мають один з найнижчих тарифів в Україні.

У той же час у міському бюджеті необхідно буде передбачити понад 250 млн. грн. для покриття різниці в тарифах на поточний опалювальний сезон. Тому в десятках програм маємо обмежити фінансування, а щоб наша громада не постраждала найбільше, розраховуємо на підтримку центральних органів влади, зазначив міський голова.

Облпрофрада вживає заходів щодо конструктивного соціального партнерства з Чернівецькою міською радою з метою задовільного забезпечення життєдіяльності міста, захисту соціально-економічних і трудових інтересів чернівчан. На це, передусім, спрямована Територіальна угода між виконкомом міськради, президією облпрофради та міською організацією роботодавців на ближчі роки, яка нині готується до ухвалення.

Михайло Лєньков, завідувач відділом з питаньзахисту соціально-економічнихта духовних інтересів працюючих Чернівецької облпрофради