IMG 2359

28 липня у Федерації профспілок Рівненської області відбулося чергове засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Відповідно до норм Закону України «Про соціальний діалог в Україні», черговості ротації головування, профспілкова сторона на даний час головує на засіданнях ТТСЕР.

На порядок денний засідання ради було винесено важливе у сучасних реаліях питання: «Безпека трудових відносин в умовах воєнного стану».

Микола Шершун, головуючий на засіданні ТТСЕР, підкреслюючи важливість заходу, процитував Президента України Володимира Зеленського, який говорячи про роль Національної тристоронньої ради, зазначив: «Якщо в державі створені інституції для вироблення спільних рішень та визначення принципів формування державної політики щодо оплати праці, забезпечення найвищих стандартів охорони праці й водночас збереження можливості для розвитку бізнесу та недопущення надмірного фіскального тиску на роботодавців, для пошуку компромісу між працівниками й роботодавцями, то ці інституції повинні працювати й показувати людям реальний і зрозумілий результат.

Працівники мають знати, що діяльність профспілок спрямована на захист їхніх прав і підвищення гарантій, а в роботодавців завдяки цій раді має бути ефективний цивілізований інструмент для відстоювання своїх інтересів. Діяльність усіх соціальних партнерів на національному та територіальних рівнях має бути спрямована на досягнення суспільної злагоди та взаємодії».

На засіданні ТТСЕР були присутні та виступили співголови: зі сторони влади – Ігор Тимошенко, заступник голови РОВА, Сергій Кондрачук, голова Рівненської облради, з профспілкової сторони – Марія Рожко, заступник голови ФПО, зі сторони роботодавців – Михайло Кривко, голова Рівненського обласного об’єднання організацій роботодавців «Роботодавці Рівненщини».

IMG 2378

Під час засідання відзначалося, що війна внесла свої корективи у всі галузі господарювання. З початку воєнних дій на 30% скоротилася діяльність суб’єктів господарювання. Реальні заробітні плати зменшилися на 25%. Разом зі значним руйнуванням майна та інфраструктури ця війна принесла Україні і руйнування економіки, соціальних зв’язків, сімей.

Катерина Пасько, голова Молодіжної ради ФПО, виступаючи на засіданні зазначила, що надзвичайно болючим трендом сьогодні в Україні є відтік і міграція молоді. Серед них багато висококваліфікованих кадрів. Жінки, рятуючись від війни, виїхали з дітьми закордон. І потрібно докласти чимало зусиль усіх сторін, щоб їх повернути до України. Чоловіки ж вступили до лав ЗСУ та тероборони.

Про кадрову проблему говорили, у своїх виступах, і представники влади та роботодавців. Зокрема, Михайло Кривко, співголова ради з боку роботодавців, навів наглядний приклад. Коли, у підприємця є дорогезне обладнання за сотні тисяч доларів, а працювати нема кому. То це вже не обладнання, а просто купа металу. Бо механізм у рух приводить людина.

По завершенню засідання його учасники затвердили проект Рішення, який буде допрацьований із пропозиціями, що прозвучали безпосередньо на Раді.

IMG 2363

Профінформ ФПО