вектор

 

5 червня в готелі «Надія» відбулися звітно-виборні збори в регіональному Івано-Франківському відділенні Українського союзу промисловців і підприємців. Зі звітною доповіддю за чотири роки діяльності громадського об’єднання прозвітував виконувач обов’язків голови Правління Валерій Крецул. Доповідач зазначив, що свою історію регіональний союз промисловців та підприємців області бере з 1992 року. Створення цієї організації дозволило об’єднати зусилля господарюючих суб’єктів Прикарпаття задля поліпшення соціально-економічного розвитку області, подолання збитковості підприємств, зменшення заборгованості із зарплати, збільшення експорту продукції місцевого виробництва тощо. Поступово регіональна спілка УСПП здобула авторитет, розрослася кількісно. «Ми долали чимало проблем, піднімали питання необґрунтованості тарифів на електроенергію, які заганяли підприємства у скрутне становище, опрацьовували спірні питання у земельних відносинах, боролися проти свавілля контролюючих органів, з утисками й гоніннями підприємців, шукали порозуміння з владою, податківцями та митниками. Але, ситуація в державі така, що часто й далі «боремося з вітряками». Потрібні системні зміни в держав, але й нашої нової ментальності: з нами поводяться так, як ми це дозволяємо».

Відтак, був акцент на сьогочасних викликах. Доповідач зазначив, що у нових економічно-політичних умовах має йти мова про нові вектори діяльності. 4 квітня 2014 року представники Івано-Франківського регіонального СПП взяли участь у спільному засіданні Прем’єр-міністра України А.П. Яценюка з членами УСПП та Економічної ради громадських організацій, галузевих асоціацій, роботодавців. За результатами засідання підписано Меморандум про партнерство та співробітництво між Кабінетом Міністрів України та УСПП.

 «У звітному періоді ми уклали договори про співпрацю та координацію дій з обласною держадміністрацією, радою профспілок області, податковою адміністрацією, місцевою митницею, регіональною торгово-промисловою палатою. Однак не достатньо лише готувати та підписувати такі документи. Потрібна практика персонального закріплення за кожною угодою одного з керівників Правління». «Члени РВ УСПП не хочуть бути «статистами», які лише констатують і обговорюють на всіх рівнях проблеми бізнес-середовища та вносять безліч пропозицій щодо їх вирішення. Вони вимагають реального, а не декларативного сприяння розвитку підприємництва, захисту його інтересів, перегляду законодавства та оподаткування, прозорих «правил гри», цивілізованого кредитування», – наголосив Валерій Крецул.

За словами доповідача, кількість членів організації у звітному періоді збільшилась майже в півтора рази. Разом з тим в організації є фінансові труднощі та організаційні негаразди. Багато так званого «пасиву» і «весільних генералів». Тривалий період регіональна спілка працювала на громадських засадах і  без свого приміщення. Зараз буде запроваджено нові ставки членських внесків, також при сприянні Ради профспілок області (голова І.Є. Басюк) вирішено питання офісного приміщення. Нові акценти й щодо спільного в тому числі й з профспілками провадження інформаційної роботи.

Активними в обговоренні проблемних питань РВУСПП були підприємці. Вони акцентували на необхідності привести до влади нових людей, як і бажали б нового очільника УСПП, вважають, що треба  добитися також загального контролю за владою на всіх рівнях, об’єднати зусилля в подоланні корупції; звучала персональна критика на адресу урядовця області, який особливо «відзначився» у знищенні бізнесу на Прикарпатті. Була пропозиція «здавати» чиновників –хабарників.

На таких же нотах був і виступ члена Правління РВУСПП Остапа Дзеси, який закликав «відрубувати» поганий хвіст бюрократії. В області має діяти принцип «свій до свого по своє», тендери не повинні йти за межі області, адже зрозуміло, що причиною такого стану є те, що урядовці з усього хочуть мати «відкат» у свою кишеню. Підприємець Мирослав Боюк закликав своїх колег, які «були принижені, обкрадені владою, чиновниками» заявити зі всіх трибун про це, розповісти в пресі і класти край корупції.

Новим головою Правління РВ УСПП обрано відомого підприємця області – директора ТОВ «Лігос», депутата Івано-Франківської міської ради кількох скликань Олега Гончарука, який говорив про нові цікаві ідеї, а кредо своєї роботи окреслив коротко і зрозуміло: працювати відкрито, чесно, разом.

 Звітно-виборні збори також обрали трьох заступників голови та членів Правління РВ УСПП. Заступником голови Правління з організаційної роботи залишився Валерій Крецул, з питань підтримки середнього і малого бізнесу був обраний власник приватного підприємства «Ростімекс» Ростислав Кукурудз, а з питань захисту інтересів промисловості – керівник одного з найстаріших промислових підприємств Івано-Франківська, локомотиворемонтного заводу Ярослав Ленів.

В роботі зборів взяли участь віце-президент УСПП Мирослав Табахарнюк, заступник голови Івано-Франківської обласної ради Остап Дзеса, голова Ради профспілок області Ігор Басюк та ряд інших керівників обласних організацій і установ.

Найбільш активні члени Правління РВ УСПП були нагороджені почесними грамотами президента УСПП та обласної державної адміністрації.

 

 

Інформаційно-аналітичний відділ

Ради профспілок Івано-Франківської області