DSC 0333

Пленум Чернівецької обласної ради профспілок розглянув питання «Про завдання профспілкових організацій області щодо забезпечення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства».
У доповіді голови облпрофради Шкварковського В.А. відзначалося, що з урахуванням багатогранності повноважень та функцій профспілкових організацій члени облпрофради, її президія у світі вимог законів України "Про профспілки, права та гарантії їх діяльності", "Про соціальний діалог в Україні", "Про зайнятість населення" надають профспілковим структурам краю організаційну, методичну і практичну допомогу у подоланні таких негативних явищ як нелегальна зайнятість, "тіньова" заробітна плата, застосування запозиченої праці, неналежного рівня заробітної плати, не створення безпечних і здорових умов праці, приховування фактів виробничого травматизму тощо.
Спільними зусиллями облпрофраді вдалося не допустити за останні роки незаконних звільнень з роботи при вивільненні працівників в ході приватизації, реструктуризації та реорганізації підприємств, надається безкоштовна правова допомога, проводяться виїзні семінари, круглі столи тощо.
Разом з тим, кількість звернень спілчан щодо порушення їх трудових прав не стає менше. І прикрим є те, що ті чи інші порушення, як показує аналіз, здійснюються не тільки по причині безвідповідальності та правового нігілізму окремих роботодавців, а в більшості своїй, завдяки не ефективним використанням профспілковими комітетами повноважень, наданих їм чинним законодавством.
До прикладу, на кожному із 65 перевірених у минулому році підприємств, організацій, установ де діють первинні профспілкові організації, виявлені різного роду порушення законодавства про працю, більшість з них пов'язані із звільненням та переведенням на іншу роботу, строками виплати заробітної плати, режимом робочого часу та часу відпочинку, перевищенням строків відпусток без збереження заробітної плати, наданням гарантій та компенсацій. На кожному другому підприємстві не створені комісії по трудовим спорам, які здатні безкоштовно (позасудовим шляхом) вирішувати більшість індивідуальних трудових спорів.
Перевірки і звернення працюючих підтверджують, що найбільша кількість порушень допускається в питаннях оплати праці. В 2012 році роботодавці 35 підприємств не дотримувалися вимог щодо забезпечення мінімальних соціальних гарантій найманим працівникам. Майже 13,0 тисячам зайнятих громадян нараховано заробітну плату в розмірах, що є нижчою від мінімально встановленої на законодавчому рівні. Болючим залишається питання заробітної плати працівників бюджетної сфери, перш за все, культури і охорони здоров'я, в яких кількість працюючих на 0,5; 0,75 ставки не зменшується.
Непоодинокі випадки коли люди погоджуються на неформальні трудові відносини, на укладання цивільно-правових угод замість трудових договорів. Кожне п'яте робоче місце працює в тіні.
В умовах практичного використання таких понять, як аутсорсінг і аутстаффінг, застосування практики виконання робіт без оформлення трудових відносин - роль громадського контролю за дотриманням законодавства набуває особливого значення. Адже нестандартно зайняті працівники втрачають індивідуальні й колективні трудові права, погіршуються умови їхньої зайнятості, несуть фінансові втрати бюджет і фонди соціального страхування.
Особливо гостро обговорювалося питання, що стосується охорони праці. Позиція профспілок в питаннях охорони праці, наголошувалось в доповіді, завжди була і залишається чіткою – ніякі виробничі досягнення не варті людського життя і здоров'я. на жаль, на підприємствах області повільно впроваджуються нові прогресивні технології, механізація, автоматизація та роботизація виробничих процесів, вкрай негативно впливає і недостатнє фінансування заходів з охорони праці. Тому-то завдання профспілок - задіяти потужний арсенал профспілкових активістів – членів постійних комісій, громадських інспекторів з охорони праці для посилення громадського контролю за станом охорони праці, більше проявляти ініціативи щодо активізації співпраці з Фондом соціального страхування від нещасних випадків, Держгірпромнаглядом, Головним управлінням Пенсійного фонду. На сьогоднішній день членські організації нараховують 812 представників профспілок з питань охорони праці.
Виступаючі відмічали, що, на жаль, на практиці сповна не використовуються можливості таких інструментів по забезпеченню захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів людини праці, як Генеральна, Територіальна, галузеві угоди та колективні договори, хоча колективно-договірним регулюванням соціально-трудових відносин охоплено майже 85% працівників області.
Значної уваги членських організацій облпрофради потребують питання оновлення знань, рівня підготовки та компетенції профспілкових працівників і активу. Вносились пропозиції пошуку можливостей кооперування коштів і створення якщо не центрів правової допомоги, то збільшення юристів в обласних галузевих організаціях профспілок, при районних радах по координації діяльності профорганізацій та облпрофраді.
Об'єднання зусиль Сторін соціального партнерства, тобто, влади, роботодавців і профспілок, виконання зобов'язань угод всіх рівнів, колективних договорів забезпечить динаміку постійного зростання заробітної плати практично у всіх галузях краю.
У виступах членів облпрофради - голови Чернівецької обласної організації працівників ЖКГ Попадюка М.П., голови Чернівецької міської профспілкової організації працівників освіти і науки Поштар Г.М., голови профкому, заступника директора Кіцманського технікуму Подільського державного аграрно-технічного університету Біляр І.Г., голови первинної організації ТДВ «Трембіта» Чернівецької О.Ю., голови головного профкому, завідувача ЛОР відділенням Сторожинецької ЦРЛ Багрія М.П. - вносились конкретні пропозиції щодо здійснення громадського контролю, активізації діяльності громадських інспекторів з охорони праці, підвищення ролі голови первинної профспілкової організації у захисті трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників через колективні договори, відновлення діяльності комісій по трудових спорах, навчання профспілкового активу. Ці та інші пропозиції лягли в основу прийнятого рішення пленуму.
Підбиваючи підсумки роботи Пленуму члени облпрофради підтримали рішення ФПУ щодо активізації громадського контролю профспілок за дотриманням трудового законодавства в найблищий період, а 2013 рік оголосити Роком боротьби профспілок проти використання роботодавцями нелегальної, нестійкої та нестандартної зайнятості, "тіньової" виплати заробітної плати, інших порушень трудових прав. Запропоновано ряд заходів по посиленню ролі громадського контролю за станом безпеки і умов праці в суспільному виробництві з боку обласних, районних та первинних профспілкових організацій,
В роботі пленуму взяли участь: заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Темерівський В.А., керуючий справами Чернівецької обласної ради Борець М.Я., начальник головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Романів М.В., директор Департаменту соціальної політики облдержадміністрації Мар'янчук Л.В., начальник Територіальної державної інспекції з питань праці у Чернівецькій області Грушевський В.М..

Головний правовий інспектор праці Ткачук К.О.

DSC 0317

DSC 0342