А

 

                                

                                         

                                   Будували палаци з «козою»

 

  Високі темпи промислового розвитку Придніпров'я в кінці ХІХ – на  початку ХХ ст. вимагали   залучення нових робочих рук. Буквально за кілька десятиліть на Катеринославщині з'явилося кілька найбільших металургійних заводів і  безліч  дрібних підприємств, а чисельність населення губернського центру зросла в десять разів, що сприяло розвитку і цивільного,  і житлового будівництва. У Катеринославі працювали багато відомих архітекторів, які створили неповторний вигляд одного з кращих міст царської Росії.

    Головними роботодавцями, звичайно ж, були власники заводів і фабрик, але, як пише історик Т.Портнова ( «Вихідці з села у великому промисловому місті: на матеріалах Катеринослава кінця ХІХ - початку ХХ ст.»), значну частину робочих місць забезпечувала і непромислова сфера. У тому числі - будівництво. Крім того, в місті працювало більше сотні цегляних і черепичних заводів, десятки цементних, алебастрових  підприємств. З огляду на тодішні обсяги робіт в цій галузі, можна припустити, що в ній були зайняті тисячі працівників.

  Але тут була своя особливість. Якщо сільські жителі, що потрапили, скажімо, на металургійний завод «Брянка», швидко вливалися в її трудовій колектив, просочувалися духом робітничої солідарності і, як правило, осідали в місті, то ті, хто наймалися на поденну роботу в будівельній галузі, найчастіше були розрізненими і наймалися на певний період, періодично повертаючись потім в село. Найчастіше селяни-заробітчани об'єднувалися в артілі (переважно саме будівельні), стаючи легкою здобиччю різних пройдисвітів-посередників, які робили все можливе, щоб поставити приїжджих в досить жорсткі умови при складанні з ними трудового договору.

 

   Свою бурхливу діяльність зазивали розпочинали ще  на катеринославському вокзалі, куди щодня прибували потяги з численними шукачами кращої долі (прямо, як зараз на київському вокзалі, де вранці набирають на будмайданчики  приїжджих з провінції).

    І замість світлого життя наївні селяни дуже швидко потрапляли в нову кабалу, ще гіршу за  колишню. Вдома у них хоч вихідні були і святкові (неробочі) дні, а в місті ж їм доводилося працювати по 12-15 годин, нерідко без перерв і вихідних. І відмовитися від виконання договору за законами того часу було не можна.

   «Ще більш сільський вигляд, - писав у книзі «Час і речі »Я.Рівош, - був у будівельних робочих, в основному заробітчан. По суті справи, вони одягалися як селяни - в старі, заношені, латані і просто рвані речі, часто в постолах або чунях. Особливо рваною у будівельників була спина. Механізації будівельних робіт тоді не було, весь будівельний матеріал піднімався на поверхи будівництв на людських спинах. На спину вішали спеціальну подушку, набиту ганчір'ям. Подушка кріпилася лямками навколо плеча (як рюкзак). Цеглини носили на спеціальній стійці з рейок, так  званій «козі».  Природно, що  за таких умов праці щодня на будівництві гинули і травмувалися десятки  людей. Але це мало кого хвилювало - з вокзалу везли нових трудяг, переважно таких же «необстріляних» і малокваліфікованих.

                                      

                                          Об'єднуються і розрізнені

   

   Особливості організації будівельної  праці створювали і певні труднощі при  формуванні згодом перших профспілкових організацій галузі, які носили в основному цеховий характер.

   До недавнього часу про них було відомо дуже мало. Ми знали тільки про те, що  1906 р, після появи першого закону про профспілки - «Тимчасових правил про професійні товариства ...», в Катеринославі було зареєстровано чотири профорганізації будівельників. Першими, ще 28 липня 1906 р. легалізувались «Товариство малярного, покрівельного, альфрейного і живописного цеху» і «Товариство робітників  теслярів», трохи пізніше - профоб'єднання пічників і каменярів, а також в червні 1907 р. - майстрів столярних робіт. Загальна чисельність членів цих профспілок становила понад 500 осіб.

   Однак нещодавно вдалося виявити нові матеріали, що свідчать про досить активну діяльності тодішніх профспілок будівельників.

    Популярна на той час місцева газета «Придніпровський край» 18 липня 1906 р. повідомляла: «... Пічники і муляри вирішили зорганізуватися в професійний союз. У неділю, 16 липня, в аудиторії народних читань відбулися їхні перші загальні збори. Збори вирішили обрати комісію з вироблення статуту. До складу комісії увійшли Душечкін, Большов, Пургин, Петроков, Сорокін і Ремезов ».

     Отримавши право на легальну роботу, цей союз влаштувався в першому «Будинку профспілок» Катеринослава  -  дохідному будинку Кутнера на розі Первозванівської  і Козачої на правах суборенди у приміщенні союзу друкарів (в цьому ж будинку пізніше знаходилось і перше міжсоюзне об'єднання - Центральне бюро профспілок). Правда, за іншими відомостями, спочатку правління союзу працювало в готелі «Південь» на вулиці Поліцейській.

     Перш за все союз взявся  за організаційні питання. Причому, діяв дуже грамотно, з далеким прицілом. Розуміючи всі складнощі в цій справі, він  вирішив, що членство можна забезпечити, перш за все, шляхом захисту прав людей під час прийому на роботу. Як вказує історик профруху 20-х рр. Ю.Крейзель в статті «Професійні спілки Катеринослава в 1906 р.  («Матеріали з історії професійного руху в Росії », зб. 4, 1925 р., вид-во ВЦРПС), основним злом для цих профспілок були плинність складу і засилля підрядників. Тому «на перших порах союз пічників і каменярів організував посередницьке бюро для пічників, потім і каменярів, штукатурів, сажотрусів. Він звернувся із закликом до підприємців, які потребували робочих, з пропозицією звертатися за такими безпосередньо в союз, а робітникам запропонували реєструватися в союзі. Ця діяльність союзу сприяла його популярності і організації навколо нього будівельників».

 

А1

 

   Сьогодні, завдяки ще одній тогочасній місцевій газеті «Вісник Півдня» (22 жовтня 1906 р., «В союзі пічників і каменярів»), ми знаємо, що розташовувалося це профспілкове посередницьке бюро в уже згадуваному готелі «Південь» і приймало відвідувачів з 5 до 8 годині вечора. І що потреба в ньому, як зазначалося на зборах союзу, була великою, оскільки «підрядники беруть собі левову частку заробітку, а робочим залишають лише на денну їжу». Там же йшлося і про необхідність надання членам союзу юридичної допомоги. Перейнялися і виховними аспектами. На думку виступаючих, великої шкоди моральності і здоров'ю будівельників завдавало  широке поширення в їхньому середовищі пияцтва, з яким вирішили боротися шляхом (без гумору) освітніх лекцій, випуску брошур про шкоду алкоголізму та ін.

    І звичайно ж, одним з головних питань для профспілок була оплата праці. Зокрема, в Пітері поденна плата муляра   1906 р. становила 1 крб., штукатура – 1крб. 10 коп., маляра - 1 крб. 15 коп., а от столяра менше всіх -  лише 90 коп. Ймовірно, десь у цих межах заробляли і катеринославські будівельники. І це за 12-16-годинний робочий день, часто на верхотурі, під палючим сонцем і дощем!..

 

                       МАЛЯРИ НАМАЛЮВАЛИ ... РЕВОЛЮЦІЮ

 

  Значною активністю відзначався і союз малярів і покрівельників. Він також зіткнувся з проблемою розрізненості будівельників. Але шукав і знаходив шляхи організаційного зміцнення.

   Тим більше, що бурхливого 1905-го маляри стали одними з заводіїв протестного руху. У червні того року місцева преса повідомляла про страйк 300 малярів Катеринослава. Вони, зокрема, вимагали встановлення 8-годинного робочого дня, скасування відрядних і понаднормових робіт, оплати в розмірі до 3 крб. 50 коп. за зовнішню (дах, фасад, водостічні труби), а тому дуже небезпечну роботу, а також шанобливого ставлення  з боку виконробів (звертатися «на ви, а не на ти»). Примітно, що ще раніше, в травні, з аналогічними вимогами провели страйк також робітники-покрівельники і столяри (вони були зайняті на будівництві комерційного училища - одного з кращих і найбільш представницьких в місті; зараз там знаходиться обласна Рада). Це свідчить про те, що зачатки профспілкового руху існували в цій галузі ще до офіційної легалізації профспілок  1906 р.

     До речі, дуже важливо, що участь наших будівельників в революційних подіях було відзначена тоді в одному з всеросійських видань, де йшлося про те, що влітку 1905 р. хвиля страйків будівельників  охопила Москву, Катеринослав, Одесу, Таганрог, Тверь і ряд інших міст, і під час них сформувалися активні групи робочих, які пізніше взялися за організацію профспілок.

     Судячи з усього, у союзу малярів і покрівельників був і досвід організаційно-масової роботи, впливу на роботодавців. За інформацією «Придніпровського краю», на зборах союзу в серпня 1906 р. піднімалося питання про необхідність зміцнення союзу, збільшення членства. Констатувалося, що на той момент в нього записалися 83 людини, але повністю внески з них платили тільки 65 (це при тому, що малярів і покрівельників значилося в місті понад 600!). У зв'язку з цим правління відзначало, що «... робітники недостатньо засвоїли собі значення професійної спілки. ... Правлінню доведеться витратити чимало енергії для того, щоб розвинути серед малярів і покрівельників усвідомлення необхідності єднання на ґрунті їх професійних інтересів».

   Говорячи про фінансовий стан союзу, члени правління вказували на те, що - на тлі дуже невеликих надходжень від членських внесків - значно більшими, виявляється, були пожертвування профорганізації від власників  магазинів з продажу лакофарбових виробів Штейнбока, Заржевского, Ривкіна, Марголіна, з якими, мабуть, вдавалося знаходити спільну мову в плані забезпечення умов і оплати праці найманих працівників.

 

              ОБ'ЄДНАЛИСЯ У ЄДИНУ ПРОФСПІЛКУ, АЛЕ ПІЗНІШЕ

      

   У матеріалах про діяльність будівельних профспілок Катеринослава є згадка про їхнє прагнення до об'єднання в єдину галузеву профспілку. Мабуть, зразком тут служили Пітер і Москва, де були створені профспілки будівельно-архітектурних робітників, до яких входили представники всіх професій. Всього в Росії тоді діяло більш 40 профорганізацій будівельників. Багато з них піддавалися репресіям царизму, примусово закривалися. Відомо, що 1909 р., в розпал реакції, місцева влада припинила діяльність майже всіх профорганізацій Катеринославщини, в тому числі - і будівельників.

   Проте в січні 1907 р. за ініціативи москвичів була скликана всеросійська конференція профспілок будівельників, де обговорювалися питання про їхні чергові завдання та створення всеросійського галузевої профспілки - але ця ідея, на жаль, так і не була  тоді реалізована.

   Є відомості, що відразу після лютневої революції 1917 р. в Катеринославі відродилися профспілки малярів, архітектурно-будівельних робітників. Але повне об'єднання будівельних спілок в єдину організацію (під егідою губернської ради профспілок) відбулося лише  1920 р. і до неї входило тоді 1418 чоловік.

                                                                                  В.Коврига

                                                                                  м. Дніпро