20150311 085711

11 березня відбулася зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з депутатом німецького Бундестагу від Соціал-демократичної партії Німеччини, заступником голови Комітету Бундестагу у закордонних справах Францом Тьоннесом, на його прохання.

20150311 084450

Голова ФПУ ознайомив члена парламенту Німеччини із соціально-економічною ситуацією в Україні, проінформував про ініціативи ФПУ, висунуті на нещодавньому засіданні Виконавчого комітету Загальноєвропейської регіональної ради профспілок Міжнародної конфедерації профспілок. Очільник ФПУ підкреслив, що з підписанням Угоди про Асоціацією між Україною та ЄС посилилась співпраця між урядами країн, парламентськими групами, надається фінансова підтримка реформам в Україні з боку ЄС. Тому ФПУ сподівається на посилення співпраці між українськими та європейськими профспілками. Ця співпраця могла б здійснюватися в рамках трикутника «розвинені країни ЄС – країни, що недавно стали членами ЄС – країни, що недавно підписали угоди про асоціацію з ЄС».

Григорій Осовий наголосив, що Уряд тісно співпрацює з Міжнародним валютним фондом та іншими кредиторами з метою стабілізації фінансово-економічної ситуації в Україні. При цьому кредитори висувають свої вимоги щодо проведення реформ, які накладають певні обмеження на Уряд України в прийнятті рішень. З цієї точки зору, значну тривогу викликають подальші переговори з укладення Генеральної угоди на новий термін, які тільки розпочалися. В умовах жорстких вимог кредиторів вони можуть виявитися формальними.

20150311 084936

У ситуації, що склалася на ринку праці України, коли на 8 мільйонів працюючих повний робочий день припадає 12 млн. пенсіонерів, найбільш пріоритетним питанням, на думку профспілок, є розширення сфери зайнятості, створення нових робочих місць. Для Уряду ж питання ринку праці, на жаль, є другорядними. Відбувається справжній наступ на права працівників та пенсіонерів.

Турбує профспілок і формальний характер соціального діалогу. З найбільш принципових питань, таких як бюджет, пенсійні реформи, Уряд не чує профспілки. За рік перебування на посаді Прем'єр-міністр жодного разу не зустрівся з профспілками, не зважаючи на неодноразові звернення.

За цих обставин ФПУ провела декілька масових акцій протесту, підготовила та надіслала парламентським фракціям пропозиції до бюджету та інших законопроектів, спрямовані на пом’якшення наслідків фінансово-економічної кризи для працівників та пенсіонерів. Але, на жаль, можновладці не почули профспілок.

20150311 084518

Франц Тьоннес наголосив, що Німеччина підтримує дотримання Мінських угод, мирний шлях розвитку ситуації на Сході України. Але якщо соціальний діалог не буде вестися, то тим самим буде закладено часову бомба у вигляді соціальних протестів, підкреслив він.

20150311 085009

Франц Тьоннес висловив підтримку ФПУ щодо активізації співробітництва з європейськими профспілками, та ідею залучення як одного із партнерів у рамках пропонованого трикутника Об'єднання профспілок Німеччини. Член Бундестагу також запропонував провести за сприяння Фонду ім. Фрідріха Еберта конференцію на підтримку соціального діалогу за участю німецьких політиків, представників соціальних партнерів, які б поділилися з українськими колегами досвідом налагодження соціального діалогу після об'єднання Німеччини.

«Німеччина зацікавлена в успішній Україні», – підсумував розмову Франц Тьоннес, – «А він неможливий без соціального діалогу».

Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ