IMG 1359

 

Важко переоцінити роль незалежних і дієздатних профспілок, які є важливим інститутом громадянського суспільства, що захищає права й свободи громадян у сфері трудових відносин.  Ця роль профспілок набуває особливо важливого значення в умовах становлення демократії та ринкової економіки в нашій країні. Створення потужних впливових профспілок, здатних ефективно відстоювати інтереси працівників - невід’ємний атрибут цивілізованої держави. Як відомо, сьогодні національний профспілковий рух переживає складний етап розвитку, інституційного формування й утвердження своєї незалежності, невизначеності свого місця і ролі в системі регулювання соціально-трудових відносин. Тому дуже актуальним є  дансько-український проект між ФПУ і 3F «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні». 

Мені пощастило стати учасницею семінару у Чернігівському навчально-методичному центрі профспілок у рамках спільного навчального проекту-семінару для молодих профспілкових лідерів з усієї України. Тренером семінару був Пер Айзенрайх. Недарма кажуть, що справжнім вчителем треба народитися, і що вчитель – це не професія, а велике покликання. Справжнім мистецтвом оратора і вчителя володіє Пер Айзенрайх. Тому я змогла переконатися, що до будь-якого напрямку профспілкової роботи можна завжди знайти цікавий підхід із застосуванням сучасних форм навчання.

Жваве і фахове обговорення викликала Концепція діяльності Федерації профспілок Данії, яку кваліфіковано, із знанням справи презентував Пер. Безумовно, реалізація на практиці цієї Концепції в Україні, підтримана фінансовими важелями, дасть можливість всебічно сприяти зростанню іміджу Федерації профспілок. Корисним був і виступ на семінарі Хоботні Сергія – голови Чернігівської обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу, який мав змогу на власному досвіді переконатися в дієвості роботи профспілок у Данії.

Надзвичайно цікавими були  практичні вправи – рольові ігри, в ході яких учасники семінару вчилися розв’язувати індивідуальні та колективні трудові спори, коректно вести переговори, домовлятися, вирішувати конфлікти. Не оминули і питань призначення та змісту колективного договору.

Завдяки даному проекту мною були отримані знання і навички, які стали важливим інструментом  для започаткування  нового підходу до діяльності профспілкової організації у Чортківському державному медичному коледжі. З цією метою  я провела  навчання профспілкових лідерів у формі «круглого столу» на тему:  «Сучасна роль профспілок: виклик часу та можливості для молодих лідерів».

Висловлюю щиру вдячність за можливість  взяти участь у такому важливому проекті, який надав поштовх для розвитку вагомих, актуальних та таких  необхідних  для нашої країни змін у роботі профспілок: організаторам проекту Валентині Шевченко та Катерині Литвиненко за вдало організовану роботу, керівнику Чернігівського навчально-методичного центру профспілок Ірині Дорожкіній за гостинність. Особлива вдячність – чудовому викладачу Перу Айзенрайху та перекладачу Анні Береговій за науку, приємні миті спілкування і за набутий досвід.

Висловлюю надію на майбутню співпрацю та щиро бажаю творчих здобутків усім учасникам семінару.

 

 

Наталія Кишкан,

учасниця 2-ї групи

дансько-українського проекту