7689010 orig

 

Тема 2013 року: «Працюємо разом заради світу без дискримінації: спираючись на досвід і знання людей в умовах крайньої бідності»

 

«Для того щоб всі отримали можливість жити в тому майбутньому, якого ми хочемо, ми повинні почути голос найбільш знедолених ... Нам під силу, діючи спільно, забезпечити процвітання і мир, справедливість і рівність на нашій планеті, а значить і гідне життя для всіх».

З послання Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна

 

Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності почав відзначатися на щорічній основі з 1993 року, після прийняття Генеральною Асамблеєю ООН резолюції 47/196. Метою проведення цього Дня є підвищення рівня усвідомлення необхідності боротися за ліквідацію злиднів і бідності в усіх країнах, особливо в країнах, що розвиваються.

Боротьба з бідністю залишається в центрі Цілей розвитку тисячоліття і порядку денного розвитку після 2015 року.

Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності дає можливість визнати зусилля і боротьбу людей, що проживають в умовах бідності, дає їм шанс заявити про свої проблеми, а також можливість визнати те, що бідні групи населення є тими, кого злидні стосуються в першу чергу. Проведення Міжнародного дня також відображає прагнення незаможного населення внести у справу боротьби з бідністю свій особистий досвід.

В цьому році офіційне відзначення 17 жовтня в штаб-квартирі ООН стане можливістю визнати людей, що живуть у бідності, як основних партнерів в боротьбі з викликами розвитку, що стоять перед нами. Заходи в ООН організовуються в партнерстві з міжнародним рухом «Четвертий світ», підкомітетом неурядових організацій з боротьби за ліквідацію бідності і Департаментом ООН з економічних і соціальних питань, за підтримки представництв Франції і Буркіна-Фасо в ООН. Крім цього, платформа «Світ якого ми хочемо» проведе захід із серії «Думки людей», в центрі уваги якого буде основна тема Міжнародного дня боротьби за ліквідацію бідності, Цілі розвитку тисячоліття та ЦРТ та порядок денний розвитку після 2015 року року.

 

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун звернувся з посланням з нагоди Міжнародного дня боротьби за ліквідацію бідності:

 

«У цьому році Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності відзначається в час, коли міжнародне співтовариство переслідує подвійну мету: активізувати зусилля з досягнення Цілей розвитку тисячоліття, та сформулювати наступний набір цілей на період після 2015 рік. В цьому порядку денному розвитку після 2015 року найвищий пріоритет повинен надаватися викоріненню бідності. Зрештою, єдиний спосіб зробити викорінення бідності незворотнім процесом - це вивести світ на шлях сталого розвитку.

У нас попереду чимало роботи. Хоча рівень бідності значно знизився, прогрес дуже нерівномірний. Вражаюче досягнення у скороченні бідності наполовину не повинно перекривати того факту, що більш ніж 1,2 мільярда людей в світі все ще живе в умовах крайньої бідності. Занадто багато людей, особливо жінок і дівчат, як і раніше позбавлені доступу до належної медичної допомоги та санітарії, якісної освіти та гідного житла. Занадто багато молодих людей не мають роботи і навичок, які відповідали б потребам ринку. Зростаюча нерівність в багатьох країнах між багатими і бідними є джерелом виключення з економічної, соціальної і політичної сфер, і ми знаємо, що наслідки зміни клімату і втрати біорізноманіття відобразяться в першу чергу на найбідніших верствах населення. Все це підкреслює необхідність створення потужних відповідних установ.

Ми повинні робити більше, щоб почути і діяти на благо тих, чий голос нерідко залишається непочутим - людей, що живуть у злиднях, в тому числі представників корінних народів, літніх людей і людей з обмеженими можливостями, безробітних, мігрантів та меншин. Нам потрібно підтримати їх у намаганні вирватися з пут бідності і здобути краще життя для себе і членів своїх сімей.

Для того щоб всі отримали можливість жити в тому майбутньому, якого ми хочемо, ми повинні почути голос найбільш знедолених. В цьому році ООН робить це, очоливши безпрецедентний глобальний діалог про світ, якого хочуть люди. Цей діалог має продовжуватися - із активним і конструктивним залученням людей, що живуть у бідності, - для того, щоб прокласти дорогу викоріненню бідності в усьому світі.

Нам під силу, діючи спільно, забезпечити процвітання і мир, справедливість і рівність на нашій планеті, а значить і гідне життя для всіх.»

 

 

Департамент міжнародної роботи ФПУ