IMG 3861

 

Підтримати проект наказу Мінінфраструктури «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою» за умови направлення приросту доходів, отриманих за рахунок підвищення Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою на збільшення фонду оплати праці працівників основної професії. Таке рішення прийнято на засіданні СПО об’єднань профспілок, що відбулось 14 березня.

 

Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

 

Справа у тому, що 20 лютого 2018 року на розгляд до СПО об’єднань профспілок надійшов проект наказу Мінінфраструктури «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

На сьогодні діють Тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою, затверджені наказом Міністерства інфраструктури України від 08.04.2017 № 137 та зареєстровані у Міністерстві юстиції України 14.04.2017 за № 500/30368, які введено в дію з 01.07.2017.

За даними Державної служби статистики України, зростання індексу тарифів на послуги поштового зв’язку для підприємств, установ, організацій у 2017 році у порівнянні з 2016 роком склало 66,6 %, в той час, як зростання індексу споживчих цін у цей період становило 14,4 %. За прогнозами економічного і соціального розвитку України на 2018 рік зростання індексу споживчих цін очікується на рівні 10,9 %, а на 2019 рік – на 7,5%.

Проектом наказу пропонується збільшити нинішній рівень тарифів у середньому на 49 % та ввести їх у дію поетапно:

1 етап – на період до 31.12.2018 включно передбачає підвищення рівня тарифів порівняно з діючим у середньому на 30 % та застосування їх на передплату видань з доставкою з 01.07.2018;

2 етап – на період з 01.01.2019 передбачає підвищення рівня тарифів порівняно з діючим у середньому на 56 % (у порівнянні з першим етапом на
 20 %) та застосування їх на передплату видань з доставкою з 01.01.2019.

Для передплатників, які оформили передплату на рік, ціна доставки у 2018 році не зміниться.

Попереднє підвищення тарифів (у 2017 році) проведено в середньому також на 49 %.

Питома вага доходу від приймання та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою у загальному обсязі доходу
 ПАТ «Укрпошта» складає близько 5 %. Таким чином, даний вид діяльності підприємства не є основним, а отже не може вирішально негативно впливати на фінансовий стан ПАТ «Укрпошта».

Необхідно зазначити, що значний вплив на собівартість послуги мають витрати на оплату праці з нарахуваннями, які в загальних витратах
 ПАТ «Укрпошта» становлять близько 70%. Водночас, розмір мінімальної заробітної плати, передбачений у Державному бюджеті України на 2018 рік, з 01.01.2018 становить 3723 грн, що на 16% більше ніж у 2017 році (3200 грн).

У разі зміни тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою, за інформацією ПАТ «Укрпошта», прогнозованими результатами буде сприяння зростанню доходів від надання послуг з приймання та доставки вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою та, відповідно, збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів, зменшення збитків від надання таких послуг у 2018-2019 роках, впровадження соціальних заходів, спрямованих на підвищення заробітної плати працівників, насамперед, листонош. 

Зважаючи на вирішальне соціальне значення розповсюдження періодичних видань за передплатою, збільшення тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою негативно позначиться на бюджетних установах, зокрема, на бібліотеках, особливо в сільській місцевості, які є переважними осередками отримання інформації для сільського населення.

Крім того, збільшення тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою неодмінно призведе до додаткового навантаження на бюджети усіх рівнів та домогосподарства.

Слід зауважити, що постійний перегляд тарифів в бік збільшення негативно впливає на імідж ПАТ «Укрпошта» в цілому серед населення, може примусити користувачів цих послуг до пошуку альтернативних шляхів отримання інформації, та може врешті призвести до втрати доходів підприємства.

За результатами обговорення, заслухавши інформацію представників ПАТ «Укрпошта», членів робочої групи СПО об’єднань профспілок з розгляду документів щодо питань зміни діючих тарифів (цін) для населення, СПО об’єднань профспілок вирішив підтримати проект наказу Мінінфраструктури «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою» за умови направлення приросту доходів, отриманих за рахунок підвищення Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою на збільшення фонду оплати праці працівників основної професії.

Під час засідання СПО обговорено також низку інших питань, серед яких:

    1. Про реалізацію рішення СПО об'єднань профспілок  від 26.12.2017 № 42- 1 «Про стан виконання Генеральної угоди на 2016-2017 роки за І півріччя 2017 року та пропозиції щодо внесення змін і доповнень до неї».

 2. Про склад робочої Комісії з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2019 рік.

3. Про підсумки роботи Спільного представницького органу об’єднань профспілок у 2017 році та проект Основних заходів Спільного представницького органу об’єднань профспілок на 2018 рік.

 

Прес-центр ФПУ

 

IMG 3850

 IMG 3852

IMG 3853

IMG 3857