2014 022 016

Модернізуємо профспілки разом з модернізацією країни - таке завдання поставлено Радою ФПУ. Рада Федерації профспілок України доручила Президії ФПУ розробити стратегію діяльності ФПУ в сучасних умовах. На засіданні Ради Федерації профспілок України, що відбулось 27 лютого, було обговорено питання про поточну ситуацію в Україні та першочергові завдання профспілок. Після ділового, конструктивного обговорення цього питання, члени Ради ухвалили Постанову, у якої зокрема визначено завдання та дії ФПУ та її членських організацій в сучасних умовах.

Рада доручила Президії ФПУ до наступного засідання Ради ФПУ розробити стратегію діяльності ФПУ в сучасних умовах із врахуванням пропозицій членів Ради. Крім того Рада прийняла рішення звернутися до міжнародних організацій, зокрема Міжнародної Конфедерації профспілок та Всеєвропейської ради профспілок, членом яких є ФПУ, щодо надання технічної та іншої допомоги в проведенні модернізації та посиленні потенціалу захисних дій українських профспілок в умовах суспільних, політичних перетворень та економічних реформ.

Рада визнала за необхідне розглянути на наступному засіданні у квітні ц. р. питання «Про підвищення дієвості профспілок із забезпечення захисту трудових прав та соціально-економічних інтересів спілчан» і доручила Президії ФПУ провести належну підготовчу роботу. Вона доручила Президії ФПУ у найкоротший термін встановити ділові робочі зв’язки з новосформованим Урядом і забезпечити узгодження прийняття рішень з питань стабілізації роботи підприємств та соціально-трудової сфери на засадах, визначених чинною Генеральною угодою. Такі зв’язки мають бути встановлено також з Координаційною радою Євромайдану для налагодження взаємодії у сфері громадського контролю та розвитку громадянського суспільства.

Члени Ради підтримали ініціативу профспілкових організацій щодо перерахування коштів сім’ям загиблих учасників Євромайдану, ухвалили рішення доручити представникам профспілок у фондах загальнообов’язкового соціального страхування невідкладно ініціювати надання членам сімей загиблих і постраждалим учасникам Євромайдану безоплатного лікування та оздоровлення в зручний для них час. ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» забезпечить належні умови для їхнього перебування в санаторно-курортних закладах.

Керівництву ФПУ доручено  ініціювати перед Спільним представницьким органом об’єднань профспілок проведення протягом березня ц.р. консультацій та переговорів з Кабінетом Міністрів України, Спільним представницьким органом роботодавців щодо забезпечення стабільної роботи підприємств, перспектив вирішення молодіжного безробіття та розв’язання інших найболючіших проблем у соціально-трудовій сфері.

Рада доручила визначити до травня ц.р. зони соціальної несправедливості, ідеологію економічного і соціального розвитку на основі забезпечення конкурентної економіки, гідно оплачуваної праці та високопродуктивних робочих місць, що має стати основою Генеральної угоди на новий термін.

Було також вирішено: у рамках підготовки нової Конституції України Федерація профспілок України внесе пропозиції щодо надання права законодавчої ініціативи та права контролю за діями влади громадськості, у т. ч. профспілкам як найбільш представницьким громадським організаціям. Це парадокс, коли багатомільйонна громадська організація, як до речі і інші не мають право голосу в парламенті або вимушені здаватися у полон політикам, щоб мати такий голос.

Важливим питанням, яке потребувало окремого розгляду, стало відновлення повноцінної діяльності ФПУ, яка втратила значні матеріальні ресурси під час пожежі у Будинку спілок. Дуже постраждало майно, 1 тис. працівників залишилися без робочих місць, десятки організацій втратили майно і документи.

Члени Ради прийняли рішення звернутися до Голови Верховної Ради України, виконувача обов’язків Президента України Олександра Турчинова щодо створення за участю ФПУ урядової комісії для об’єктивного розслідування обставин пожежі та руйнування Будинку спілок унаслідок застосування силових дій проти мітингувальників 18–19 лютого ц. р. та надання сприяння для його відновлення.

Рада ФПУ поставила завдання перед профспілковими організаціями усіх рівнів посилити захист трудових прав працівників, не допускати в цих складних умовах нових скорочень або переведення на скорочений режим праці, затримок виплат зарплати, економії на заходах із безпеки та охорони праці. Взяти під особистий контроль виконання колективних договорів та угод. Дотримуватися внутріспілкової дисципліни та забезпечити виконання в повному обсязі статутної норми щодо перерахування профспілкових внесків для посилення спроможності профспілок здійснювати захист людини праці на всіх рівнях.

Рада ФПУ вважає за необхідне ініціювати відновлення назви та функцій Міністерства праці та соціальної політики. Члени Ради ФПУ виступили за територіальну цілісність України і засудили будь-які сепаратистські дії.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

2014 022 013