IMG 1042

Під стінами КМУ пройшов мітинг у рамках пікетування профспілками Уряду на підтримку вимог колективного трудового спору з Урядом і роботодавцями.

На першому етапі у пікетування взяли участь профспілкові активісти всеукраїнських профспілок: авіабудівників, виробничників і підприємців, енергетиків, житлово-комунального господарства, металургів, космічного та загального машинобудування, лісових галузей, торгівлі і громадського харчування, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, територіальних профоб’єднань м. Києва і Київської області, апарату ФПУ, студентська молодь, працівники ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ПрАТ «Укрпрофтур», «Міжнародного центру культури і мистецтв». Всього понад 1000 чол.

IMG 1076

Перед учасниками акції виступив Голова ФПУ, керівник СПО профспілок Григорій Осовий.

- Ми встали на шлях справедливої боротьби за законні права та інтереси працівників, які довірили нам тут під стінами Кабінету Міністрів представляти їх права і домагатися гідного ставлення до людини праці, як того вона заслуговує своєю повсякденною працею, створюючи економічний потенціал країни, перераховуючи кошти в Державний бюджет в т.ч. на утримання влади, на забезпечення соціального добробуту і миру в нашій країні, - виголосив профспілковий лідер.

Боротьба – це складна річ. Ми довго мовчали, враховуючи ситуацію, яка склалася в країні. Дійсно, було надзвичайно складно, коли розпочалися військові дії на Сході, коли країна знаходилася в хаосі, і не було політичної єдності. На сьогодні влада працює вже більше, ніж рік і має демонструвати результати ефективності своєї діяльності народу.

Як представники працівників, ми зазначаємо, що не бачимо жодних позитивних зрушень. Ми втратили за минулий рік 1млн. 200 тис. робочих місць. Кожна сім’я з тих мільйонів стала жебрацькою. Ми втратили зарплату внаслідок девальвації гривні і інфляції - нас відкинуто до рівня 2007 року. Більш того, йде ігнорування реального конструктивного соціального діалогу, коли профспілки і Уряд мають сідати за стіл перемовин і вирішувати проблеми підвищення зарплат, забезпечення соціальних гарантій і створення робочих місць.

IMG 1040

Уряд навіть заліз до кишені пенсіонерів, які через жалюгідні пенсії змушені захищати себе на фронті праці. За рік на робочих місцях ми втрачаємо півтисячі життів, 10-12 тис. працівників стають каліками внаслідок нестворення належних умов праці і незабезпечення умов охорони праці. Що зробив Уряд? Він заборонив державній інспекції праці відвідувати з перевірками робочі місця. Фактично цілий рік ця державна структура не працює. Цього терпіти ми не можемо і не повинні. Тому СПО об’єднань профспілок прийняв відповідальне рішення про вступ до колективного трудового спору з Урядом. Ми започаткували переговорний процес. Але він розпочинається складно - Уряд намагається ухилитися від своєї відповідальності щодо захисту конституційних прав громадян.

Якщо буде така пасивність і відверте нехтування переговорним процесом, ігнорування наших вимог, ми вимушені будемо вдатися до наступного кроку – вся Україна встане – це буде Всеукраїнський національний страйк, якого ще не було в нашій державі. Але ми не прагнемо до цього, профспілкові організації України об’єдналися в спільній боротьбі, - це знакова подія для профспілкового руху, коли ми не в розбраті, а в єдності будемо боронити свої права і трудові гарантії.

Нас підтримують міжнародні організації. Зокрема, Міжнародна конфедерація профспілок, яка висловила солідарну підтримку нашим діям.

IMG 1025

Сьогодні порушується право на працю, це те, що гарантоване Конституцією, але його не має у наших працівників, права на зарплату та гідний рівень життя – цього теж немає. Тому ми переконані, що наша боротьба є законною і справедливою.

Наступна наша ініціатива від штабу проведення акції: ми маємо зібрати підписи з вимогами до депутатських фракцій нашого парламенту і розпочати консультації з Верховною Радою, яка також має зробити кроки на зустріч народу.

IMG 1017

До учасників пікету звернувся керівник антикризового штабу, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він проінформував про причини, через які профспілки були вимушені вийти під стіни Кабміну і повідомив, що таких акцій планується провести три у дні засідання Уряду – 3 і 10 червня.

Він зазначив, що сьогодні в акції беруть участь представники профспілкових організацій підприємств виробничої сфери і регіональних об’єднань профспілок, на другому етапі до них приєднаються репрезентативні профспілкові об’єднання, які входять до Спільного представницького органу профспілок, та інші профспілки, а учасниками третьої акції разом з профспілками стануть представники інших громадських організацій, які також захищають інтереси людей праці, ветеранів, афганців, чорнобильців, тому що антисоціальний наступ, який ведеться останнім часом, на жаль, зачепив не тільки працюючих, а й інших обездолених людей, - підкреслив виступаючий.

І закликав урядовців почути людей, які доведені до відчаю, дослухатись до їхніх найболючіших проблем, що вони висловлять з трибуни мітингу, та врешті решт розпочати конструктивний соціальний діалог, спрямований на поновлення конституційних прав трудящих, які наразі порушуються.

IMG 0991

- Ми були поставлені перед вибором: або терпіти й надалі політику дешевої робочої сили, яку проводить Уряд, або розпочати застосовувати інші дії. Відповідно до закону про колективні договори і угоди ми використали можливість застосування механізмів вступу до національного колективного трудового конфлікту з Урядом і роботодавцями.

В країні існують джерела, - зазначив Сергій Кондрюк, - звідки можна взяти гроші, щоб вирішити проблеми, які наразі виникли в соціально-економічній сфері. Він наголосив, що не людина праці створила кризу в Україні, а ось саме ті, хто її створив, і мають поділитися з державою у цей скрутний час своїми статками. Профспілки сьогодні вийшли виключно з метою захистити свої конституційні права, тому що не можна позбавляти людей роботи та засобів існування.

Ми хочемо щоб урядовці нас почули. Наші вимоги як пакет пропозицій від профспілок ми передамо КМУ і включимо лічильник зворотного відліку часу, що буде свідчити, якщо цей Уряд спроможний вирішувати соціально-трудові питання, то він повинен це зробити . Якщо не спроможній, то мабуть не варто обіймати такі високі і відповідальні державні посади.

IMG 0957

Учасникам пікету вже сьогодні потрібно сформувати звернення від трудових колективів до парламентських фракцій, тому що саме парламент визначає що і як має робитись в країні, а Уряд виконувати закони. ФПУ вже уклала договори про співпрацю з усіма парламентськими фракціями і за дорученням учасників акції відразу після її завершення розпочнуться активні перемовини з парламентарями про пошук рішень у вигляді конкретних законопроектів, які до речі вже підготовлені профспілками і передані на розгляд законотворцям.

На мітингу виступили профспілкові активісти – учасники пікетування.

IMG 1090

ІАЦ