Изображение 550

15 жовтня 2019 року в Українському кризовому медіа-центрі (м. Київ, вул. Хрещатик, 2) відбувся брифінг коаліції експертів «Енергетичні реформи» на тему: «Відповідність урядового плану вимогам Угоди про Асоціацію в енергетиці». У брифінгу взяли участь представники громадськості, ділових кіл та профспілок України.

З доповідями виступили експерти коаліції Світлана Голікова, Геннадій Рябцев, директор програм «ДІКСІ ГРУП» Роман Ніцович, голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля» Наталія Андрусевич, координатор енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко, директор асоціації «Європейсько-Українське енергетичне агентство» Олександра Гуменюк.  

Изображение 536

Вони представили результати аналізу п’ятирічної Програми дій Уряду (https://program.kmu.gov.ua) на відповідність затвердженому Законом України № 2739-VIII від 06.06.2019, (Відомості Верховної Ради України, 2019, № 27, ст.112) рішенню № 1/2019 Ради асоціації ЄС – УКРАЇНА від 08.07.2019 про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Європейським Союзом і Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з однієї сторони, та між Україною, з іншої сторони (дата затвердження Україною: 06.06.2019, дата підписання: 08.07.2019, дата набрання чинності для України: 08.07.2019). Додаток XXVII до глави 1 Угоди про асоціацію стосується співробітництва у енергетичній сфері, сфері енергоефективності та охорони довкілля.

Всі експерти, майже одностайно, висловили думку, що пріоритетні цілі, зазначені у Програмі дій Уряду, спрямовані на те, щоб українці жили довше, безпечніше, заможніше та щасливіше, все ж таки, потребують більш детального пояснення, яким чином вони будуть досягатися. Необхідно представити більш конкретні критерії їх оцінки, для значної кількості цілей мають бути передбачені відповідні кошти у державному бюджеті України, бажано усунути певні протиріччя, закладені у Програмі.

Изображение 545

На запитання провідного експерта департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення апарату ФПУ Олександра Асадчева щодо можливих подальших сценаріїв цінової політики у сфері газопостачання Роман Ніцович зазначив, що основним меседжем переговорів з місією МВФ є те, що ціна на природний газ в Україні має бути ринковою. Він висловив припущення, що наприкінці поточного року ціна на природний газ може сягнути 10 грн. за кубічний метр газу, а з першого травня 2020 року ціни мають бути ринковими.

Профспілки наполягатимуть на тому, щоб Уряд вжив певних заходів, адже ціни на природний газ можуть бути підвищені лише за умови зростання купівельної спроможності громадян України, насамперед, шляхом значного підвищення заробітної плати та перегляду мінімальних соціальних гарантій, що передбачені у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» відповідно до пропозицій профспілок.

Изображение 534

Варто нагадати, що відповідно до положень Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки, підписаної 14 травня цього року всіма сторонами, будь-які реформи у сфері енергетики, енергоефективності та охорони довкілля не можуть проводитись без усестороннього обговорення з соціальними партнерами.

Изображение 541

 Департамент з питань

економічного розвитку

та ціноутворення