dfaf8c545df84795625ddea985359adf-900x598

 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України на виконання положень Генеральної угоди поінформувало СПО об’єднань профспілок про зміни антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну.

 

У листі повідомляється, що за результатами розгляду Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі звіту та висновків Мінекономрозвитку стосовно антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну нітрату амонію (аміачної селітри) з Російської Федерації, зроблено висновок, що рівень застосованих антидемпінгових заходів є недостатнім.

Для захисту національних інтересів та запобігання демпінгового тиску Комісією схвалене рішення, спрямоване на зміну антидемпінгових заходів з метою усунення загроз їх обходження при постачанні мінеральних добрив в Україну. Зокрема визначено розмір ставки антидемпінгового мита:

- для вітчизняного експортера - на рівні 29,25 %,

- для інших експортерів та загалом для Російської Федерації – 42,96 %.

 

- Причина цього полягає у захисті національного товаровиробника, - прокоментував повідомлення Міністерства Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Він нагадав, що в Україні діють кілька заводів з випуску мінеральних та хімічних добрив для потреб агросектору. Однак, через низку притичин (однією з яких є вартість газу для вітчизняних виробників), остаточна ціна їхньої продукції є високою. За деякими даними у структурі вартості міндобрів складова енергоносіїв досягає 70%, тому українські аграрії для своїх потреб вимушені шукати більш дешеві добрива, які на ринку пропонують як сусідні Білорусь і РФ, так і країни Європи.

Така ситуація загрожує згортанням виробництва на вітчизняних хім.заводах, або навіть знищенням цілої галузі промисловості, що спричинить шкоду для нашої економіки, а також загрожує втратою десятків тисяч робочих місць. Як цьому запобігти, - неодноразово обговорювалось за участю народних депутатів України, обізнаних експертів та фахівців, неодноразово це питання розглядалось Національним комітетом промислового розвитку, до складу якого входить Голова ФПУ. У результаті було зроблено висновок щодо необхідності запровадження антидемпінгових мит для підвищення конкурентоспроможності українських виробників.

- Встановивши таки мита, ми «даємо ковток повітря» нашим національним підприємствам, - говорить Г.Осовий, - у хімічній галузі ми тим самим захищаємо понад 20 тис. робочих місць для працівників, зайнятих на виробництві хім.добрив. Профспілки вважають, що держава, а це й Антимонопольний комітет, і Мінекономрозвитку повинна чутливо реагувати на ринкову кон’юнктуру, і в тій чи інший мірі застосовувати заходи по захисту національного товаровиробника. Зберігаючи робочі місця, ми забезпечуємо сплату податків, єдиного соціального внеску та інших виплат до бюджету, чим створюється добробут громадян.

- Кожне робоче місце в Україні має бути захищеним і продуктивним, - переконаний лідер профспілок.

 

Прес-центр ФПУ