10651opk

На засіданні Уряду 29 травня було заслухано звіт міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Г.П.Темника «Про стан виконання завдань і заходів Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 роки „Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” за напрямом „Реформа житлово-комунального господарства”.

Однією з тем доповіді стала перспектива підвищення тарифів на комунальні послуги, що нібито передбачено Національним планом дій. Йшлося про те, що МВФ також вимагає приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня. Однак, міністр у своєму виступі сказав, що наразі це питання не стоїть. Також було наголошено на тому, що у випадках, коли органи місцевого самоврядування ухвалюють відповідні рішення на місцях, потрібно вимагати від них не підвищувати тарифи на ЖК послуги.

- Дійсно, поки що у державі не створено об’єктивних умов для проведення підвищення плати за житлово-комунальні послуги, - так вважають профспілки, - прокоментував доповідь міністра перший заступник керівника СПО об’єднань профспілок, в.о. першого заступника Голови ФПУ Г.В.Осовий. - Сфера ЖКГ потребує технічного переоснащення для запобігання тих величезних втрат води, енерго- та ін. видів ресурсів, що вона несе. Для цього потрібно впровадження новітніх технологій, пошук альтернативних джерел енергопостачання, запровадження режиму економії та ін.. Таким чином, завдання полягає не в тому, щоб перекласти увесь вантаж проблем ЖКГ на плечі споживачів, а шукати і знаходити розумні і ефективні шляхи вирішення проблем галузі, що врешті-решт дозволить не підвищувати тарифи, - вважає Г.В.Осовий.

Ще одною з тем обговорення членів Кабінету міністрів став порядок залучення та повернення коштів під державні гарантії головними розпорядниками бюджетних коштів для здійснення капітальних видатків понад обсяги встановлених бюджетних призначень.

У програмі активізації економіки на 2013-14 рр., схваленою Урядом, зокрема наголошується на тому, що одним з важелів активізації економіки має стати залучення інвестицій в економіку з приватного сектору, тому що бюджетних коштів на це не достатньо. Для того, щоб про стимулювати приватного інвестора, необхідно створити максимально сприятливі економічні умови. Одним з джерел залучення кредитних ресурсів може стати банківська система. Звісно, банківським установам потрібні надійні гарантії, що надані кредити їм будуть повернуті. Тому було розроблено Порядок, затверджений постановою КМУ, в якому прописаний механізм стимулювання інвестицій під державні гарантії.

Передбачається, що може бути зменшена відсоткова ставка по кредиту, або Уряд може взяти на себе зобов’язання по частковому погашенню відсотків по кредитам, тоді вартість запозичень для приватного інвестора стане значно меншою, або можуть бути надано інші гарантії.

Згідно з Порядком, запозичення можуть спрямовуватись на фінансування проектів соціально-економічного розвитку за такими основними критеріями:

1. 1) сприяння розвитку економіки України (зміцнення експортного потенціалу, імпортозаміщення, підтримка національного товаровиробника, тощо);
  2. 2) відповідність пріоритетам, встановлених державними та регіональними програмами;
  3. 3) створення, приріст чи оновлення основних засобів державної та комунальної власності та зменшення обсягів незавершеного будівництва;
  4. 4) підвищення енергозбереження та захист навколишнього природного середовища;
    1. 5) створення нових робочих місць.

Першочергова пріоритетність буде надаватися проектам соціально-економічного розвитку, які є самоокупними.

Кожний проект соціально-економічного розвитку вивчатиме Міжвідомча робоча група, до складу якої також планують увійти представники профспілок, - прокоментував Г.В.Осовий, - у Державному бюджеті для обслуговування та погашення зобов'язань за залученими коштами під державні гарантії закладено майже 50 млрд.грн. Це може стати значним імпульсом для активізації економіки.

Профспілки вітають таки кроки, тому що це створює додатковий шанс для створення нових робочих місць, що сприяло би активізації на ринку праці, - сказав він на завершення.

ІАЦ