1510143647 sanator

 

СПО об'єднань профспілок не погодив проект наказу Міністерства соціальної політики України про встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Цим Наказом пропонується потерпілим від аварії на ЧАЕС, віднесеним до 1-й категорії, а також дітям, яким установлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою, замість санаторно-курортної путівки виплачувати грошову компенсацію у сумі 524 грн. Ця цифра розрахована згідно з Постановою КМУ, де розмір грошової компенсації замість путівки вищеозначеним громадянам визначається у розмірі - 35 відсотків від прожиткового мінімуму, встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність (з 1 січня 2019 року – 1.497 грн.).

Але, на переконання профспілок, це грубо порушує норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-ХІІ, яким для зазначених категорій громадян гарантовано наступні пільги:

1. надання послуг із санаторно-курортного лікування, або

2. одержання ними за бажанням грошової компенсації у розмірі середньої вартості путівки в Україні.

Наразі, за розрахунками Фонду соціального страхування України, вартість одного ліжко-дня в санаторно-курортному закладі становить у середньому близько 560 грн., отже, путівка на 18 діб коштує 10 080 гривень.

Тому сума грошової компенсації замість путівки має бути значно вищою, - на цьому наголошено у листі до Міністерства соціальної політики України, підписаним сьогодні Головою СПО об'єднань профспілок Григорієм Осовим.

Профспілки пропонують при доопрацюванні зазначеного проекту наказу Мінсоцполітики врахувати позицію профспілок та встановити справедливий розмір виплати грошової компенсації замість путівки, що надасться відповідним категоріям громадян, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Копія листа додається.

Прес-центр ФПУ