podatok1-6bf0d656455391175190e191d25294e8

 

21 серпня 2019 року на останньому перед складанням своїх повноважень засіданні Кабінету міністрів України відбулася гостра дискусія відносно урядової постанови щодо проведення інспектування підприємств органами державної служби праці.

 

Відповідно до законодавства і ратифікованих Україною Конвенцій Міжнародної організації праці (МОП), державні органи нагляду (Держпраці, її територіальні служби) наділені повноваженнями вести моніторинг дотримання законодавства про працю та правом відвідувати з перевірками робочі місця для попередження використання роботодавцем не задекларованої праці і забезпечення прав працівників на безпечні умови праці.

Коментуючи згадану постанову Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий нагадав, що час від часу під тиском лобістів від бізнесу Урядом приймаються нормативно-правові акти про заборону інспекторам здійснювати перевірки з питань оплати праці та оформлення трудових відносин, що нібито заважає робочому процесу. Зокрема, такі рішення ухвалювались попереднім складом КМУ через що Федерація профспілок України свого часу зверталась зі скаргою до МОП з метою поновити права інспекторів з праці на безперешкодне та у будь-який час відвідування ними підприємств, де використовується наймана праця.

Тоді це питання було розглянуто Комітетом по нормам МОП, який зробив українському Уряду попередження, після чого діяльність державних інспекторів праці відповідно до урядових постанов було відновлено, що знову викликало супротив з боку бізнесу, насамперед того, який використовує не задекларовану працю, тіньові оборудки та не виплачує легально зарплату, а фактично тримає працівників у пів рабському стані, коли вони не є учасниками загальнообов’язкового соціального страхування і у разі настання страхового випадку по безробіттю, або втрати ними працездатності через нещасний випадок на виробництві, ці працівники фактично лишаються без матеріальної підтримки - віч-на-віч зі своїми проблемами.

Тут позиція ФПУ однозначна – цє є неприпустимим у соціально-правовій державі, отже, усі суспільні та державні інституції повинні дуже жорстко ставитись до такого явища, як це відбувається у будь-якій цивілізованій країні. Профспілки переконані, що легально працюючому та соціально відповідальному бізнесу не потрібно боятися перевірок. Якщо підприємство працює прозоро і чесно, претензій до роботодавців з боку інспекторів не виникає. Але там, де поширене використання не задекларованої праці, а за оцінкою Мінекономіки, загалом на сьогодні – це до 30% вітчизняних підприємств (майже понад 3 млн. працівників), це свідчить лише про одне - бізнес зловживає своїми правами, а людина лишається не захищеною і держава не отримує доходів, необхідних для виконання однієї зі своїх важливіших функцій - по виплаті пенсій та фінансування інших соціальних виплат.

Тому профспілки підтримують дії Уряду, спрямовані на детенізацію зайнятості.

Таку ж саме жорстку позицію на засіданні Уряду зайняли Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Міністр соціальної політики Андрій Рева, не зважаючи на те, що з боку представників бізнесу зазначена Постанова блокувалась, однак, відповідним рішенням її знову введено у дію.

 

Прес-центр ФПУ