32db5431434

 

Голова ФПУ Григорій Осовий прокоментував рішення Уряду стосовно питань соціально-трудової сфери, ухвалені 13 січня ц.р.

 

Уряд розглянув ініційований Мінсоцполітики законопроект про внесення змін до закону про реабілітацію інвалідів, а також зміни до урядових постанов про порядок виплат пенсій та грошової допомоги.

Дискусію викликала пропозиція, внесена представником Міністерства фінансів України, про можливість введення практики виплати пенсій виключно через державні банки. Утім, більшість присутніх на засіданні висловились проти запровадження монополізму у цій сфері.

- На переконання профспілок, людина має самостійно визначатись, у якій спосіб їй отримувати свою пенсію, - переконаний Г.Осовий, - однак банківським установам, які претендують на здійснення операцій з пенсійними коштами, дійсно, необхідно проходити ретельний конкурс, тому що пенсіонер не повинен у випадку ймовірного банкрутства банку, або його ліквідації залишитися без засобів існування і захисту держави. З урахуванням такої позиції, остаточне рішення з цього питання буде ухвалено згодом.

Уряд відреагував на акції протесту шахтарів.

Прийнято постанову КМУ про порядок використання коштів, передбачених у Держбюджеті на поповнення обігових коштів або збільшення статутних фондів вугледобувних підприємств для погашення заборгованості з заробітної плати працівникам, що утворилася на 1 січня 2016 року.

- Таким чином створено механізм витрачання коштів передбачених бюджетом на ці цілі, - зазначив Голова ФПУ. - Це дуже важливо, тому що заборгованість перед шахтарями на початок поточного року становить майже 800 млн. грн., з яких 56, 1 млн. – ще за позаминулий 2014 рік і 742,5 млн. – за 2015 рік. Ухвалено відповідні бюджетні програми з погашення боргів, реалізація яких відтепер буде регламентуватиметься прийнятою постановою, - в цьому профспілки вбачають позитив.

На засіданні Уряду також розглядалося питання про порядок підготовки схвалення і виконання плану залучення зовнішньої допомоги Європейської комісії в рамках проекту ТАІЕХ.

Уряд визначив координатором проведення цієї роботи в Україні Національне агентство з питань державної служби. Буде затверджено порядок виконання плану залучення зовнішньої допомоги ЄК. Однак, враховуючи те, що ТАІЕХ є інструментом технічної допомоги та обміну інформацією, зокрема, з метою наближення національного законодавства країни до законодавства ЄС, і така допомога доступна не лише органам державної влади, а й соціальним партнерам, - тобто профспілкам і роботодавцям, Г.Осовий вніс пропозицію залучити до роботи координаційної групи з питань впровадження інструментів ТАІЕХ як представників сторін соціального діалогу, так і Української частини платформи громадянського суспільства «Україна – ЄС».

Аргументом на користь цього є активна участь профспілок у процесах євроінтеграції. У минулому році за сприяння ТАІЕХ ФПУ провела в Києві два семінари з питань підвищення ефективності соціального діалогу, проведення колективних переговорів та врегулювання трудових спорів, а цього року за цією же програмою у лютому планується семінар на тему: «Можливості для України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері зайнятості та соціального захисту».

Пропозиція представника СПО профспілок в Уряді була підтримана.

Під час обговорення проекту урядової постанови про ліквідацію державного авіабудівного концерну «Антонов» Голова ФПУ звернув увагу членів Кабінету Міністрів України, що у пояснювальній записці до цього нормативного акту розробник не вказав, яким чином ліквідація концерну вплине на стан ринку праці в країні, а саме на рівень зайнятості та безробіття. А також зауважив, що під час розробки проектів документів, наслідком прийняття яких може бути вивільнення робітників, обов’язково потрібно передбачати заходи соціального захисту членів трудового колективу підприємств, що ліквідуються чи перепрофілюються.

Такий довід був сприйнятий урядовцями беззаперечно.

 

Прес-центр ФПУ