Історія Профспілки бере свій відлік з 1905 року, коли в Києві виникла спілка взуттєвих заготівельників, у Харкові та Одесі – кравців. Однією з перших в Україні профспілка кравців Києва домоглася прийняття такого важливого документа, що регулює взаємовідносини між роботодавцем та працівниками, як колективний договір.

У 1921 році почалося об'єднання і масове створення фахових профспілок, зокрема, з'явилася профспілка чинбарів, текстильників, кравців.

У 1966 році всі фахові профспілки галузі об'єдналися і було утворено Український республіканський комітет профспілки робітників текстильної та легкої промисловості.

З метою підвищення активності профспілки, зміцнення її центрального органу, посилення впливу на владні структури на I з'їзді профспілки (1990 р.) було утворено Центральний комітет профспілки працівників текстильної та легкої промисловості України.

31 грудня 1999 році Профспілка працівників текстильної та легкої промисловості України відповідно до Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" була легалізована і отримала статус Всеукраїнської громадської організації, діяльність якої розповсюджується на всій території України.

Мета. Представництво, здійснення та захист професійних, трудових, економічних, соціальних прав і інтересів членів Профспілки, поліпшення умов життя та праці.

Вищий орган. З'їзд, який скликається не рідше одного разу в 5 років. Останній V з'їзд проходив у червні 2010 року. На період між з'їздами діяльність Профспілки організує Центральний комітет Профспілки.

Для оперативного керівництва діяльністю Профспілки між своїми засіданнями Центральний комітет Профспілки обирає Президію. Засідання президії проводяться не рідше 1 разу в 3 місяці.

Сьогодні Профспілка працівників текстильної та легкої промисловості України – всеукраїнська добровільна громадська організація, яка об'єднує на добровільних засадах працівників підприємств, організацій, установ текстильної та легкої промисловості, учнів, викладачів, працівників навчальних закладів галузі, пенсіонерів, а також інших працівників, пов'язанх спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності, незалежно від форм власності підприємств та відомчої належності.

Профспілка здійснює свою діяльність згідно з Конституцією України, Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", Законом України "Про об'єднання громадян", Кодексом законів про працю України, Статутом та Основними напрямками діяльності Профспілки.

Пріоритетними напрямками діяльності Профспілки є захист інтересів членів Профспілки у сфері зайнятості і оплати праці, при реформуванні відносин власності, в питаннях охорони праці, здоров'я, соціального захисту трудящих. Значна увага приділяється роботі на рівні урядових структур, Верховної Ради щодо вирішення проблем стабілізації виробництва, збереження трудових колективів, проводиться робота з законодавчою та виконавчою владою, спільні заходи з Міністерствами, асоціацією "Укрлегпром", направлені на стабілізацію роботи галузі. Взаємовідносини з роботодавцями будуються на основі Галузевої угоди, а на підприємствах через колективні договори.

Галузева Профспілка об'єднує 23 обласні організації, розташовані у всіх областях та в місті Київ. В свою чергу обласні організації Профспілки об'єднують 289 первинних профспілкових організацій. Профспілка працівників текстильної та легкої промисловості України налічує 65987 чоловік.

З 1999 року Профспілку очолює її голова Єфіменко Ольга Іллівна. Народилася 3 січня 1943 року в с П-Яненки Переяслав-Хмельницького району Київської області. Освіта – вища. Закінчила інститут легкої промисловості. Свою трудову діяльність розпочала в 1960 році швачкою Переяслав-Хмельницької швейної фабрики. Має державні та профспілкові нагороди, "Заслужений працівник промисловості України".

Адреса: 01012, м. Київ – 12, майдан Незалежності, 2

Телефони: (044) 278-01-14, 278-24-56

Факс: (044) 279-00-69

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.