8efb83bfacf574c856dc3dd549c0b8e6

 

ФПУ вдячна за небайдужість та активну участь Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок у вирішенні питань соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів.

       В рамках постійної співпраці від Дніпропетровського профоб’єднання до ФПУ надійшов  лист  з інформацією щодо розгляду органами державної влади Звернення Президії обласного профоб’єднання з питань цінової політики.

 

     Зокрема, серед заходів Уряду у цьому напряму можна виділити наступне:

 

- Міністерством соціальної політики України з метою посилення соціального захисту населення підготовлено зміни до Порядку призначення і надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату комунальних послуг в умовах підвищення цін і тарифів на послуги, якими передбачається, окрім послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, поширити зазначений Порядок на інші види послуг (централізоване постачання холодної води, водовідведення, електропостачання, вивезення побутових відходів, утримання будинків і споруд та прибудинкових територій).

Коментар фахівців ФПУ: СПО об’єднань профспілок опрацьовував даний проект і погодив його в листі до Мінсоцполітики від 03.07.2014 №04-18/575.

 

-     У зв’язку з тривалою відсутністю гарячого водопостачання у багатьох населених пунктах України, встановленням населенням цих населених пунктів електроводонагрівачів (бойлерів) та у зв’язку з численними зверненнями споживачів природного газу із зазначеного питання, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг підтримує пропозицію профспілок Дніпропетровщини щодо внесення змін до Постанови Кабміну від 08.06.1996 №619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

       Головний розробник даної Постанови – Міністерство енергетики та вугільної промисловості України повідомляє, що на виконання Доручення Кабміну від 27.06.2014 №22262/1/1-14 та в рамках виконання підпункту 2 пункту 8 протоколу засідання Кабміну від 17.07.2014 №48 буде здійснено перегляд норм споживання природного газу населенням з урахуванням реальних обсягів його використання.

Коментар фахівців ФПУ:

З метою захисту інтересів населення, за останній період Федерація профспілок України неодноразово порушувала перед Кабінетом Міністрів України питання щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 № 619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» у частині:

– скасування неправомірної сплати подвійної норми споживання газу при відсутності централізованого гарячого водопостачання за заявами мешканців щодо встановлення ними електроводонагрівачів (бойлерів) та на підставі складання відповідного акта;

– фіксування в тристоронньому акті, що має підписуватися теплопостачальною, газозбутовою організаціями та кінцевим споживачем, факту відсутності та терміну відсутності гарячого водопостачання, що є підставою для перерахунку населенню плати за гаряче водопостачання та газ.

Зазначена ініціатива була підтримана Держспоживінспекцією та Держцінінспекцією України, які також зверталися до Уряду з цього питання.

 

Питання щодо цінової політики та недопущення рівня життя населення планується розглянути 15 вересня ц.р. на засіданні НТСЕР.

 

 

Департамент бюджетної політики

та соціального захисту