127 o

 

Стипендію усім студентам, хто успішно навчається!

 

Контрактники і бюджетними мають рівні права на стипендію!

 

Під такими гаслами відбудеться 7 квітня Всеукраїнська попереджувальна акція протесту студентів та молоді, яка здобуває освіту.

 

Ініційована вона студентськими профспілками та Молодіжною радою ФПУ, які стурбовані намірами органів влади звузити соціально-економічні права студентів, учнів професійно-технічних навчальних закладів зокрема, на отримання стипендії, на доступну освіту, забезпечення гуртожитками, охорону здоров'я, соціальний захист.

 

Видатки на освіту за останні 3 роки знижено з 7,11% до 4,5% ВВП при законодавчій гарантії не менше 10% національного доходу.

Це призводить:

- до скорочення державного замовлення на підготовку фахівців вищих навчальних закладів (ВНЗ),

- зношеності матеріально-технічної бази навчальних закладів,

- здійснення індексації стипендії в неповному обсязі,

- втрати випускниками ВНЗ гарантії першого робочого місця та ін.

 

На сьогодні профспілками об’єднано більше 2 мільйонів учнівсько-студентської молоді, яка налаштована боротися за свої законні права через те, що держава ігнорує інтереси студентства.

Ми вважаємо неприпустимим позбавлення більшості студентів права на стипендію, що підтверджується розробленим Міністерством освіти і науки законопроектом «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)».

Крім того, органи державної влади не полишають спроб втрутитися у діяльність профспілок та прийняти дискримінаційні закони щодо студентських профспілок.

 

Місце збору - парк ім. Тараса Шевченка у сквері перед Київським національним університетом ім. Т.Шевченка.

 

Акція розпочнеться з мітингу – з 11:00 год. - 12:00 год.

 

 З 12:00 – планується проведення ходи від парку імені Т.Шевченка, по вулиці Володимирській - вулиці Б.Хмельницького - вулиці Хрещатик – до Алеї Героїв Небесної Сотні, де буде покладено квіти на вшанування пам'яті загиблих.

 

Нагадуємо, що питанням обстоювання соціальних гарантій студентської молоді було приділено увагу під час проведення VII З'їзду ФПУ, на якому було прийнято Резолюцію «Молодь - майбутнє профспілок» та заяви з метою вирішення проблем студентської молоді та подолання критичної ситуації в профтехосвіті.

 

(З гаслами та листівками, з якими вийдуть студенти на акції можна ознайомитись тут)

 

Прес-центр ФПУ