1466764704 38 o

На виконання рішення Президії ФПУ від 14 січня ц.р. щодо проведення засідань територіальних тристоронніх соціально-економічних рад для вирішення питання стабілізації ситуації з тарифами на регіональному рівні до кінця січня у низці областей за ініціативою профспілок відбулись такі засідання.

Так, Київська обласна рада профспілок вже наступного дня після Президії ФПУ звернулась до керівництва облдержадміністрації, ініціюючи невідкладне проведення зустрічі соціальних партнерів у форматі обласної територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Таке засідання відбулось у Київоблпрофраді, на якому була висловлена спільна занепокоєність ситуацією, яка виникла з початку року через підвищення цін на газ та електроенергію для населення.

Представники сторін влади та роботодавців підтримали позицію профспілок, висловлену Президією Київської обласної ради у зверненні до КМУ, облради та обласної державної адміністрації у частині необхідності відновлення державного регулювання цін на ринках природного газу і електроенергії, а також запевнили у готовності працювати разом з профспілками над вирішенням питань, що турбують людей і найманих працівників.

Також було обговорено шляхи мінімізації негативних наслідків масового вивільнення працівників Київщини через проведення в Україні адміністративно-територіальної реформи.

***

21 січня в приміщенні Чернігівської ОДА за ініціативи Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулося позачергове засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

На ньому обговорено питання щодо стабілізації в області ситуації з тарифами на енергоносії та комунальні послуги. Вирішено підтримати Звернення Президії Федерації профспілок області щодо недопущення підвищення цін і тарифів на енергоносії та комунальні послуги для населення до Прем'єр-міністра України і сприяти у вирішенні зазначеного питання на державному рівні.

На адресу Національної тристоронньої соціально-економічної ради направлено відповідний лист щодо підтримки ініціативи Чернігівської тристоронньої соціально-економічної ради та сприянні у врегулюванні питання тарифів на загальнонаціональному рівні.

***

На засіданні Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради Рівненської області соціальними партнерами досягнуто домовленості працювати разом у пошуку шляхів стабілізації ситуації з цінами на газ та інші енергоносії.

Визначені найближчі завдання у цьому напрямку:

- збереження трудового потенціалу та розробка програм зайнятості громадян;

- забезпечення дотримання трудових прав працівників при проведенні реформування, оптимізації та ліквідації підприємств, установ, організацій;

- передбачення працевлаштування вивільнених працівників у новостворених суб’єктах управління і господарювання;

- передбачення коштів у бюджетах райдержадміністрацій, територіальних громад для виплат працівникам при їх звільненні у зв’язку з ліквідацією чи скороченням робочих місць;

- переконання територіальних громад у необхідності фінансування таких бюджетних установ, як бібліотеки, музичні школи чи територіальні центри соціального обслуговування, адже це призводить до їх ліквідації і втрати роботи працівниками, ненадання важливих соціальних послуг населенню тощо.

***

Засідання територіальних тристоронніх соціально-економічних рад вже  відбулись на Буковині, Дніпропетровщині, Кіровоградщині, в інших регіонах.

Прес-центр ФПУ