20210617 111150 09

III –й Пленум Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України 17 червня 2021 року розглянув актуальні питання щодо діяльності профспілок в умовах реформування місцевого самоврядування та системи надання соціальних послуг, визначив завдання профорганізацій з виконання рішень VІІI-го  з’їзду Федерації профспілок України, обговорив низку інших питань профспілкового життя.

 

У роботі пленуму від соціальних партнерів взяли участь та виступили: Віталій Музиченко – заступник Міністра соціальної політики, Владислав Машкін – голова Національної соціальної сервісної служби України, Світлана Коновал – державний експерт експертної групи з питань оплати праці у бюджетній сфері, директора Департаментів соціального захисту населення Київської ОДА і Сумської ОДА та ін..

З першого питання порядку денного виступив Голова Профспілки працівників соціальної сфери України Володимир Тьоткін. У своїй доповіді він зупинився на основних проблемах, над якими працюють членські організації усіх рівнів.

20210617 111332

Він зокрема зазначив, що невирішеним залишається питання оплати праці, яка в соціальній сфері є найнижчою серед працівників бюджетної сфери. Звернення до Мінекономрозвитку, Міністерства фінансів, Кабінету Міністрів України залишаються без реагування, або носять характер відписок і пояснень, що підвищення заробітної плати може бути при достатньому надходженні коштів до бюджетів усіх рівнів. Міністерство соціальної політики не впливає на вирішення цього питання.

Нові законопроекти щодо  зміни підходів до формування фондів оплати праці,  зокрема, шляхом «відв’язки» розмірів посадових окладів від розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб не визначають конкретних підходів до формування посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС.

20210617 1110270

У Верховній Раді України зареєстровано більше 120 законопроектів, які тією чи іншою мірою зачіпають права та інтереси працівників. Під різними приводами у законопроектах виписуються норми для звуження соціальної функції держави для зміни системи колективних соціально-трудових відносин, перетворення соціального діалогу у громадське обговорення та усунення профспілок від представництва та захисту інтересів працівників. Отже попереду у нас боротьба за свої права, що потребує максимальної мобілізації членів Профспілки і їх єдності, - наголосив голова Профспілки.

У обговоренні доповіді взяли участь голови територіальних осередків Профспілки: Галина Микитюк, голова Волинської обласної організації, Василь Шушпан голова Житомирської обласної організації, Галина Собко, голова Вінницької обласної організації, Андрій Гудзенко, голова  Полтавської обласної організації та ін..

20210617 120831

З урахуванням висловлених зауважень і пропозицій Центральна Рада Профспілки ухвалила відповідну постанову, в якій зокрема передбачено поглиблення співпраці з Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України,  спрямовану на відновлення  системних робочих зустрічей з членами виборних органів Профспілки з метою обміну інформацією для прийняття узгоджених рішень.

До учасників пленуму звернувся Голова ФПУ Григорій Осовий. Він зокрема акцентував на тому, що, реалізуючи прийняті рішення, необхідно досягати результату. Голова ФПУ закликав членів профспілок включитись до реалізації Стратегії діяльності ФПУ, а також добиватись зростання зарплат у галузі, проводячи активний соціальний діалог та напрацьовуючи необхідні законодавчі зміни.

20210617 133106

- Саме у профспілок є важелі для здійснення спливу на владні структури з метою ухвалення відповідних рішень. Одним з таких інструментів повинна стати Галузева угода, - наголосив Г.Осовий. - Профспілка повинна організувати людей в тому числі і на проведення активних солідарних дій. Члени профспілок мають бути мотивовані, щоб захищати свої позиції.

Пленум обрав заступником голови Профспілки працівників соціальної сфери України на громадських засадах Василя Шилова, керівника департаменту міжнародної  роботи апарату Федерації профспілок України.

 20210617 133422

Прес-центр ФПУ