А18

7 липня 2021 року відбулося засідання Кабінету Міністрів України (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь заступник голови СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації професійних спілок транспортників України Бубняк В.М.

Було розглянуто 32 проекти нормативно-правових актів, 18 з яких опрацьовано в рамках СПО об’єднань профспілок.

Найбільш важливі:

·       законопроект «Про внесення змін до статті 33 Бюджетного кодексу України»;

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження методології розрахунку обсягу державної підтримки для реалізації інвестиційного проекту із значними інвестиціями», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·  проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти».

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

Було розглянуто 21 законопроект та інші питання, зокрема:05 липня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

·   «Про внесення зміни до статті 60 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (щодо посилення пенсійного забезпечення медичних та інших працівників закладів охорони здоров'я)» (р.№ 4001).

Профспілками опрацьовано зазначений законопроект та надано свої пропозиції, зокрема Профспілкою працівників охорони здоров’я запропоновано при доопрацюванні проекту розглянути питання щодо зарахування до стажу роботи зазначеним працівникам у потрійному розмірі.

·       «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо підвищення розміру пенсій особам, які працювали в колгоспах, сільськогосподарських кооперативах, фермерських господарствах та сільськогосподарських підприємствах (організаціях) (р. № 4282).

Підтримуючи пропозиції щодо поліпшення пенсійного забезпечення працівників сільського господарства, профспілки вважають, що підвищення потребує рівень пенсійного забезпечення всім громадянам незалежно від місця їх роботи.

Надання пільг при обчисленні пенсій окремій категорії працівників може бути лише за рахунок додаткових джерел фінансування, а не за кошти єдиного соціального внеску, які призначені для всіх пенсіонерів і мають розподілятися залежно від тривалості страхового стажу та отримуваного заробітку, на який нараховувався єдиний соціальний внесок.

Профспілки вважають, що законопроект потребує доопрацювання

__________________________

07 липня 2021 року - засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів (у режимі відеоконференції), в якому взяв участь перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Шубін О.О.

Було розглянуто 20 законопроект та інші питання, зокрема:

·       «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо забезпечення підвищення розмірів пенсій» (р.№ 5023);

·       «Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо соціальних пільг та соціальних гарантій для учасників бойових дій» (р.№ 5026);

·       «Про внесення змін до додатку № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги»  (р.№ 4585) тощо.

____________________________

8 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняв участь – Шубін О.О., перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ

На розгляд внесено 10 проектів актів законодавства, 8 з яких опрацьовано профспілковою стороною.

Найбільш важливі:

·       проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку переведення здобувачів фахової передвищої освіти, які навчаються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету, до інших закладів фахової передвищої освіти для завершення навчання за рахунок коштів державного або місцевого бюджету», який розглядався СПО об’єднань профспілок і був підтриманий;

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків та умов, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 і від 21 квітня 2021 р. № 403»

Профспілки не підтримали зазначений проект постанови.  На засіданні Урядового комітету за пропозицією представника СПО об’єднань профспілок було запропоновано направити проект на доопрацювання.

·       проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх обєднаннями»;

СПО об’єднань профспілок погоджено проект постанови.

__________________________

8 липня 2021 року засідання Урядового комітету з питань цифрової трансформації, розвитку громад і територій, освіти, науки та інновацій, охорони здоровʼя, захисту довкілля, економічної, фінансової, правової політики та правоохоронної діяльності (у форматі відеоконференції). Прийняла участь – Плахова К.Ю., заступник голови Професійної спілки працівників авіабудування та машинобудування України.

На розгляд внесено 1 проект акту законодавства, який опрацьовано профспілковою стороною, а саме: проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про виділення з резервного фонду державного бюджету коштів для здійснення заходів, пов’язаних з відновленням авіаційної техніки, яка використовується під час виконання завдань цивільного захисту».

Секретаріат СПО об’єднань профспілок